Лидерът на Народната партия „Свобода и достойнство" Корман Исмаилов обвини ДПС, че оказва натиск на членовете и симпатизантите на младата формация, които не подкрепят движението.

„Изключително голям е прикритият и индивидуален натиск спрямо наши кандидати, симпатизанти и доброволци,” коментира в Кърджали лидерът, след като регистрира в РИК оглавяваната от самия него партийна листа за изборите на 12 май.

Бившият председател на младежката формация на ДПС основа НПСД заедно с друг отцепник от ДПС – Касим Дал. Корман Исмаилов посочи, че партията на Лютви Местан, който пое лидерския пост от Ахмед Доган, има „тотална власт в Кърджали в административен, икономически, политически и партиен аспект”.

По думите му, движението упражнява натиск и в други региони като Търговище, също населени с български турци. „Натискът се изразява предимно върху бизнеса на хората ни по места, заплахи спрямо отделни хора, близки, семейства,” обясни Корман Исмаилов, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на НПСД обаче подчерта, че в предстоящата кампания партията няма да се интересува толкова от опонентите си, колкото от гласовете на избирателите.
„Като най-новата партия в България, която влиза в една силна коалиция Център „Свобода и достойнство" с НДСВ, целта ни е да говорим това, което мислим, и да правим онова, което говорим в интерес на всички български граждани,” коментира Исмаилов.

По думите му, досега народните представители от Кърджали са били „функция на хората от сараите, а не на избирателите”. Корман Исмаилов информира още, че партията му е провела срещи на най-високо ниво с изселническите организации в Турция. „Уверихме се, че съществува едно голямо недоволство и неудовлетворение, както и желание за промени в България там, където живеят роднините им,” заяви Корман Исмаилов.