България отива към служебно правителство, заяви президентът Росен Плевнелиев след близо три часа консултации с представители на ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция.

„Възможностите на 41то Народно събрание се считат за изчерпани към днешна дата. В понеделник връчвам мандат на ГЕРБ, следват БСП, следват ДПС, заяви държавният глава.

В речта си след заседанието Плевнелиев добави, че се е стигнало и до консенсус за възможен период за провеждане на следващи избори - края на април до средата на май.

Бяха обявени и приоритетите на Народното събрание в последните му дни на работа. Това са Законът за енергетиката, Законът за енергийната ефективност и мораториум върху Закона за Черноморието. Очакват се още приоритети за работа на НС. Дейността на Народното събрание най-вероятно ще продължи до края на следващата седмица, уточни държавният глава.

В отговор на журналистически въпрос, президентът Плевнелиев уточни, че все още няма потенциални кандидати, както за поста на служебен премиер, така и за членове на временния кабинет.

Държавният глава настоя, че "България не е за един ден и всички институции ще продължат да изпъляват задълженията си, за да гарантират провеждането" на предсрочните парламентарни избори.

По-рано през деня от „Атака” отказаха да се включат в разговорите между държавния глава и парламентарно представените групи.

Преди да започне обсъждането, лидерът на „червените” Сергей Станишев заяви, че няма да се съгласят с участие на ГЕРБ в служебното правителство. ДПС съобщиха „формулата” за легитимен кабинет – без партийни фигури и експерти, които да гравитират към една или друга централа. От Синята коалиция обявиха отново, че няма да се включват в този кабинет, но ще предложат да се приемат неотложни мерки за излизане от кризата.

По време на разговорите трябваше да се обсъдят възможностите за създаване на Обществен съвет, в който да влязат представители на протестиращите, на синдикатите, работодателите и други неправителствени организации. Всички партии вече обявиха, че ще откажат да съставят нов кабинет. Така президентът ще бъде принуден да назначи служебно правителство, което да подготви предсрочни избори.

"Плевнелиев беше избран с много големи измами, той и до момента, според мен, е марионетка на ГЕРБ, не очаквам от него да предложи решения, които да отговарят на нуждите на обществото - за това са нужни контрол и гаранция”, обясни Волен Сидеров бойкота на „Атака”.

За първи път консултациите бяха проведени с всички парламентарни групи едновременно, за да няма съмнения за "тайни коалиции", обяви във вчерашното си изявление президентът.

По-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова отхвърли възможността да бъде служебен премиер. Представяният като друга възможност за министър-председател Константин Пенчев заяви за bTV, че подобна покана не му е отправяна.

 

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали