Стефан Константинов е подал оставка заради липса на подкрепа от страна на управляващата партия и възпрепятстване на реформите, които биха довели до подобряване на здравеопазването.

Константинов публикува мотивите си на сайта на министерството. Той посочва, че е предлагал промени с различни документи и предложения за законови промени, които още не са приети от парламента. А някои срещнали неодобрение още на ниво концепция.

Министърът е депозирал оставката си още на 13 март - ден след като премиерът му даде срок "да влезе в час". Пред bTV тогава Бойко Борисов посочи като основни проблеми в сектора цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в НЗОК и МЗ.

По-рано, отново пред bTV, Константинов коментира, че оставката му е в джоба и че решението дали да напусне поста ще вземе премиерът.

Атаките към него тръгнали още от момента, в който е поел министерството. По две причини, според него – че не е партийно обвързан и че не е влизал в схеми.

„А големият проблем, за който „заслужавам” да бъда сменен е, че е разбивам едни хубави схеми, по които едни 6-7 милиона лева са вървели”, каза тогава Константинов, визирайки преразхода на пари в НЗОК. И добави, че не си подава оставката, защото ако го направи, ще признае победа на хората, които са направили през годините мрежи да си точат пари от здравеопазването.

Сега Константинов посочва, че подаваната оставка не е бягство от отговорност.

"Единствената ми цел като министър бе да работя в името на държавата и интереса на нейните граждани", обръща министърът се към премиера Борисов

Но това, по думите на Константинов, е невъзможно без ясна политическа подкрепа.