Правителството се разделя с двама ключови министри

Оставките на Трайчо Трайков и Стефан Константинов бяха приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов.

В съобщение от пресцентъра на партията се казва, че след като се е запознала с мотивите на икономическия и здравния министър, комисията е решила да приеме оставките и на двамата.

Заседанието на партийния орган започнало веднага след завръщането на българската делегация от Катар. 

Обратното броене за здравния министър започна в началото на седмицата

В понеделник премиерът предупреди, че министърът на здравеопазването „ще си отиде, ако не влезе в час”. В студиото на „Тази сутрин” той заяви, че основните провинения на Стефан Константинов са две – „върви след събитията и оставя друг да му вади горещите картофи”.

Цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в НЗОК и МЗ, бяха категоризирани от премиера като „най-горещите картофи” в здравното ведомство.

В оценката си за Стефан Константинов министър-председателят се присъедини към мнението на съпартийците си, който написаха „Слаб 2” в бележника на министъра.

Борисов се възмути, че най-обсъжданият човек от кабинета му през последните дни не е обърнал внимание на проблема с растящите цени на лекарствата по-рано и няколко пъти подчерта, че „щом не може да се справя, ще се сменя”.

Трайков си тръгва веднага след форума в Катар

Премиерът Бойко Борисов отказа коментар по темата. Смята се обаче, че формалният повод за оставката на икономическия министър е проваленият бизнес форум в Катар.

Иначе последното предупреждение за Трайков дойде още през април миналата година. Тогава той получи сигнал от премиера, че може да напусне кабинета, след като съобщи, че е уволнил директора на НЕК Красимир Първанов заради подписани без разрешение документи за строежа на АЕЦ „Белене”.

Борисов отмени уволнението на шефа на НЕК, като каза, че спорното споразумение 12 към договора за електроцентралата не е във вреда на националните интереси и добави, че действията на Красимир Първанов са координирани с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Предишното предупреждение за Трайков бе заради критиките му по адрес на „Лукойл”. Министърът на икономиката енергетиката и туризма обвини ръководството на рафинерията за високите цени на горивата.

Начело на икономическото министерство може да застане Делян Добрев - досега заместник-министър на Трайков с ресор енергетика.

За наследник на здравния министър се спряга името на Десислава Атанасова, председател на здравната комисия в парламента.