30 леки коли за 1 200 000 лева ще освежат автопарка на Народното събрание тази година. Това стана ясно от обявление на Агенцията за обществени поръчки.
Парламентът ще има и 3 нови буса на стойност около 300 000 лева. Новите возила ще подменят остарелите.

От администрацията на парламента обясниха луксозната покупка с остарелия автопарк. Към момента в гаража на Народното събрание има около 50 автомобила на възраст от над 10 до над 20 години. Някои от тях не са безопасни по Закона за автомобилните превози, твърдят още оттам.

„Ето можете да погледнете буса, който пътува между двете сгради той се ползва и за народни представители и за делегации, той е изключително опасен”, обяснява депутатът Диана Йорданова от ГЕРБ.

„Ползвам понякога служебния микробус иначе се движа с трамвай... стар е ръждясал е, но не знам дали сега е момента трябва да се купуват”, коментира Георги Гьоков от Коалиция за България.

Предишното ръководство на парламента обяви обществена поръчка през 2012 г. за 75 автомобила от известна немска марка -за около 3 700 000 лева и още същата година половината от колите бяха купени. Участници в тогавашния търг обаче се оплакаха на европейската комисия от нарушения в закона за обществените поръчки.

Предишният договор е прекратен от новото ръководство на парламента и сега се обявява нова поръчка.