От Теодора Енчева, bTV

Няма как да не сте яли филии с лютеница и сирене в училище. И това да е станала най-противната ви следобедна закуска от завист, а не защото не обичате лютеница. Все някой от вашия клас е вадил от чантата си филийка с масло и луканка, а вие сте искали поне с очи да я изядете. Спомнете си, че в условия на бедност и неравенство живеем от доста време. И това не е само времето след промените, нито пък времето от преди 4-5 години, когато започна финансова криза в Америка, после в Европа, че стигна и до нас.

Посланикът - главен герой в и срещу кризата

И тъкмо почнахме да свикваме с кризите и кризата, да си сядаме по местата и по-рядко да поглеждаме в чуждата чанта или филия . И хоп – спасител, не, водач, не, истински радетел за нашите правдини, и благини дори!

Българският посланик. Според актуалната линия на външната ни политика той вече има една от главните роли в борбата с кризата.

Но, моля ви, представете си сега, как българският посланик я играе тази роля. Та вие не го познавате, дори не сте и чували за него. За посланика ни в Тел Авив, говоря. А как му беше името на този в Ню Йорк? Не се напрягайте. Техните имена не са в bTV Новините. И впрочем между нас да си остане, но резиденцията на нашия посланик в САЩ, е във Вашингтон.

А кой беше той?

Те са непознати. И как един непознат ще се бори с нещо толкова всеобхватно и сериозно нещо като кризата, равно на борба за живота ви?! Той няма име, той е вид професия, спазва протокол и носи официални костюми. Заема постове в чужбина, обезпечени от вашите данъци. В продължение на 3-4 и повече години получава заплатата си във валута и не е длъжен да прави нищо, с което да промени изоснови т.нар. двустранни отношения – т.е. отношенията между България и Португалия, например. А да ги поддържа. Разликата е огромна.

А дали им вярваме?

Сред новите назначения, които всяка минута чакат агреманите си, има няколко имена, които познавате, но не с добро, или пък ги знаете като партийни дейци. За вас дори не е важно дали са от управляващата ГЕРБ или опозиционната БСП. Или от експертните имена в десните среди. Не им вярвате. Вие си знаете защо.

Кой е най-големият проблем?

Е, може би не знаете, но и той, посланикът, има проблеми. Трябва да внимава в най-важното - на кого първи да рапортува за свършеното – на министъра си или на президента. Вторият няма самостоятелна външна политика по Конституция, но практиката през последните 10 години показва друго, съвсем друго. И независимо, че вече президентът и външният министър са от една партия, още е рано да говорим за нова практика. В начина на мислене на посланика, имам предвид.

Та, той, посланикът е раздвоен на кого да отчита дейността си.

Неговият списък със задачи е дълъг

А сега трябва да го прави по списък с възложените му нови задачи.

А. Да донесе чуждестранни инвестиции у нас / министърът на икономиката нали скоро го смениха, та затова /.

Б. Да промотира българските марки и производства в чужбина / и земеделският министър има нужда от отдих и време за лов / .

В. Да настъпи на Балканите /ето това, ще ни е за първи път след няколко националния катастрофи/.

Г. Да оборва негативните статии в чуждестранната преса / време си беше, много пари по пиари за имиджа на България пръснахме /.

Д. И др.

Е. Разни

Та, не му е леко на българския посланик. Но не е и за жалене. Просто е попаднал в едно малко недоразумение, може би.

Но вие, вие, сега ще трябва да си признаете, че знаете кой е и какво работи посланикът. И че може да се очаква, че ще ни извади от кризата.

Еврика! Той е шпионин!

Защото той е шпионин. Сигурни сте. Защото някъде в библиотеката ви събира прах една книга със запомнящо се заглавие:” Кой сте вие, д-р Зорге!” и става дума нещо за Съветския съюз.

А всичко, което идва от Русия е за шпиони и ченгета. Няма как.

Така ще е. Така че, ако един ден срещнете зад граница човек в официален костюм, спазващ протокол и пребиваващ повече от 3 години, идете при него го попитайте: „Кой сте вие д-р Зорге?”, вместо за името. Той ще ви отговори. И ще ви разбере правилно.

Той има и още едно неоспоримо качество – най-важното за борбата с кризата. Името му отсъства от списъците на сътрудниците на бившата Държавна сигурност в комисията по досиета. Сигурни ли сте? Я проверете пак!

Р.S. Рихард Зорге е известен съветски шпионин по време на Втората световна война. Работил e като журналист в Германия, Америка и Япония. Заловен и обесен в японски затвор преди края на войната. Най-големият му успех е периодът 1939—1941 г, когато разкрива плановете на Германия за нападение над Съветския съюз.