Второ обвинение повдигна прокуратурата на кмета на Карлово - Емил Кабаиванов - за умишлена безстопанственост. Кабаиванов, който е и заместник-председател на СДС, е обвинен и за злоупотреба с общинско имущество.

Кабаиванов пристигна в следствието в 9 сутринта, очаквайки да бъде шумно арестуван. Вместо с белезници се сдоби с ново обвинение - за длъжностно престъпление заради водния цикъл на Карлово.

Според разследването става дума за финансови плащания в размер на над 22 000 лева към трима общински служители.

„Тримата, за които е повдигнато обвинение на кмета на Карлово, че не са се явявали на работа, но въпреки това са получавали заплати, е категорично установено, че са били поканени на работа именно от кмета на града с цел да получават средства, без да извършват каквато и да било дейност”, обяви Галина Андреева, говорител на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Според Кабаиванов разследването срещу него се води тенденциозно, два месеца преди изборите и цели името му да бъде очернено.

„Аз не се притеснявам от този проект, тъй като той е многократно проверяван от управляващи органи. При положение, че имам над 500 служители в администрацията, ами кметът на София - с 20 000 служители, кметът на Пловдив - със 7 000 служители, ходят ли да проверяват кой ходи на работа”, коментира Кабаиванов.

Кабаиванов вече има едно обвинение - за злоупотреба с общинско имущество заради създаденото през 2007 смесено дружество с бизнесмена Христо Ковачки. Карлово апортира курортния комплекс в Баня и земи на стойност 7 млн. лева, срещу това бизнесменът трябваше да развие курорта. Това не е направено, а общината не може да се разпорежда с имотите си.