Образователният министър Анелия Клисарова обяви пред Парламентарната образователна комисия, че в момента не се предвижда разкриване на нови висши учебни заведения, предаде БГНЕС.

"Почти всеки колеж иска да стане висше учебно заведение, почти всеки университет иска да разкрие нов свой филиал, а всеки град иска да си има свой факултет, колеж или университет", обясни Клисарова. До приемането на Стратегията за висше образование нови университети обаче категорично няма да се разкриват. Евентуално ще се мисли за разкриване на практически центрове за обучение, съобщи образователният министър.

Клисарова каза още, че се предвижда промяна във финансирането на висшите училища, която ще е свързана с реализацията на младите хора на пазара на труда. Част от онези допълнителни 100 милиона лева за образование в бюджет 2014 ще бъдат разпределени по университетите в зависимост от качеството на образованието и реализацията на студентите на пазара на труда, уточни Клисарова.

На практика университетите, които имат по-добри показатели по отношение на учебния процес, научните изследвания и реализацията на студентите на пазара на труда, ще получават повече пари от другите.