Програмата за управление трябва да се преразгледа, като вече са провеждани и разговори в тази посока. Това обяви лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов в студиото на „Лице в лице”, като намекна, че националистите може да влязат в официална коалиция зад правителството.

По думите му сутринта и следобед са се провели срещи в Министерския съвет и в парламента, на които са присъствали той, премиерът Бойко Борисов, представител на АБВ и Меглена Кунева, Петър Москов, Божидар Лукарски и Найден Зеленогорски от партиите в РБ. Според Каракачанов, премиерът е показал желание за диалог.

„Ако бъдем обективни, единствената партия, която е 100% да се яви на избори е ГЕРБ”, отбеляза той, като заяви, че „министерската криза” е била идеален повод за това. Според лидера на ВМРО, в момента за предсрочен вот говорят най-много от Движението за права и свободи, защото искат да се получи ситуация, в която „четирима се карат, ДПС печели”.

Той отбеляза, че няма програма, която година след приемането си да се смята, че ще работи още 3. Като конкретни нови предизвикателства, Красимир Каракачанов посочи имигрантската вълна и конфликта Русия-Турция, който, по думите му, дава нови възможности пред страната ни.

„Фактът е, че споразумението за управление е подписано между ГЕРБ и Реформаторския блок, но това правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок няма свое мнозинство”, коментира Каракачанов, като добави, че от ПФ „с удоволствие” биха се присъединили към разговорите, защото по много повдигнати от тях въпроси няма резултат.

Той даде пример с борбата със злоупотребите в енергетиката и пресичането на битовата престъпност.

По отношение на кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър, Красимир Каракачанов посочи, че му е направил добро впечатление отговорът на въпроса как тя ще реши проблема с гражданството на българите в чужбина. Според него, утре ще стане ясна позицията на ПФ, но след срещата с кандидат-министъра вероятно колегите му ще я подкрепят.

Лидерът на ВМРО обясни острата позиция срещу пристигането на турския премиер Мехмет Давутоглу у нас. По думите на Каракачанов, Турция не е добронамерена към България, като идеите на министър-председателя й са изложени ясно в книгата му „Стратегическа дълбочина” – експанзия спрямо бившите територии на Османската империя, сред които е и България.

По думите на националиста, войната в Сирия е част от тази имперска политика, а в момента Европа е изнудвана от Анкара заради имигрантите, разположени на територията на южната ни съседка.