Така наречената съдебна реформа няма да доведе до никаква промяна – не може да очакваш, че като пипнеш няколко думи в Конституцията, ще решиш даден проблем. Това каза в студиото на „Тази сутрин” лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

По думите му оттеглянето на Христо Иванов няма да доведе до разпадане на мнозинството. „Оставката на правосъдния министър не беше изненада, той беше казал, че ако неговите виждания за квотата в прокурорската колегия не бъдат приети ще подаде оставка”, посочи Каракачанов.

В отговор на въпроса защо през юли бяха събрани подписи за едно, а вчера бе гласувано друго, лидерът на ВМРО отговори: „Тези 180 депутата от юли дадоха началото да се отвори конституцията и да има ремонт в нея. След това следва комисия, в която се уточняват детайлите”. Именно на комисия АБВ наложи своето виждане, че прокурорите трябва да имат мнозинство в своята камара във ВСС.

Каракачанов подчерта, че не може да се говори за бламиране на Иванов, но освен в Конституцията, промени е трябвало да се направят и в ред други закони. Това не е било направено и „г-н Иванов носи своята вина”.

„За мен т.нар парламентарна квота във ВСС е излишна – тя е плод на някакъв пазарлък, след тези промени (нуждата от 2/3 мнозинство за избирането на всеки член – б.р.) този пазарлък ще стане малко по-сложен, изборът ще е малко по-реален”, коментира съпредседателят на ПФ и добави, че именно парламентарната квота е в основата на част от проблемите.

„Има изисквания какъв трябва да бъде членът на ВСС от парламентарната квота, той е малко или много политическо лице, политиците нямат място в съдебната система”, заяви Каракачанов.

Военното министерство не му е детска мечта

Решение за други министерски рокади може да вземе министър-председателят, подчерта лидерът на ВМРО. По думите му не се знае да е имало натиск върху Христо Иванов или, ако е имало, е бил в обратната посока – Борисов опитвал да го склони да не напуска, ако не мине подкрепяният от него вариант.

Красимир Каракачанов заяви, че от 3 години е спряган за военен министър, но разговори с него сега не са водени. „Ако това ми беше детската мечта, щях да го направя преди 10 години”, категоричен беше той.

По думите му приемникът на Христо Иванов трябва да е човек, който се ползва с уважение както в обществото, така и сред управляващите партии, защото има нагнетено голямо очакване за реформи.

Вътрешнокоалиционно

Той призна, че е изненадан от острия тон на колегата си Валери Симеонов по отношение на депутата Полина Карастоянова. Лидерът на НФСБ поиска отстраняването й от групата на Патриотичния фронт заради подкрепата й за законови промени, свързани с казаните за ракия.

Красимир Каракачанов посочи, че не може да се говори за лобизъм: „Ясно ли е, че в България има ситуация едни хора да произвеждат десетки тонове алкохол, който продават на черния пазар?”. Той напомни, че има становища на Министерството на финансите, Лозаро-винарската камара, синдикатите и КРИБ този сектор да се изсветли, а депутатите трябва да работят за това да има повече постъпления.

„Не смятам, че в парламентарната група има депутати, направили провинения, достойни за наказанието „Изключване”, подчерта председателят на ВМРО. По думите му е несериозно патриотите да се занимават с изключването на депутати, когато държавата се клати, а на 1000 километра от границите ни се води война.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда