Взаимни обвинения за натиск над избиратели два дни преди балотажа в малката община Сърница прозвучаха както в София, така и в самата община.

Кандидатите във втория тур на местния вот са Неби Бозов от ДПС и Мустафа Аликанов от ГЕРБ.

Епицентърът на сблъсъка между двете партии е Селище, съвсем близо до Сърница. Хората от години живеят с ток от горското стопанство, между двата тура обаче получили предупреждение, че ще им спрат тока. Те винят ГЕРБ... а на вратите им са разлепени плакати на ДПС.

Спонтанен митинг

Онкоболният Мехмед Мечкарски, за когото вчера в парламента разказа Лютви Местан, е един от предупредените в началото на седмицата, че ще му изключат тока.

Мехмед днес имаше електричество и гледаше парламентарния контрол по телевизора с фамилията си: „Заради изборите. Ако не гласуваме, ще ни режат тока. Как да оставим децата без ток? Политическо е, идва от ГЕРБ, а аз бях основата им тук преди... Те сложиха горски, които не са ни обръщали внимание...”.

Цял ден шефът на Горското стопанство не вдигаше телефона си. Не го открихме и на работното му място. Появи се негов заместник. Всички от предупредените в Селище са категорични, че са платили до стотинка сметките си.

Други хора, които си показват фактурите и казват, че са притискани да гласуват за ГЕРБ. Докато правим репортажа си, в подкрепа на живеещите в Селище внезапно се появиха хора от съседното село Побит камък

Малко след това този импровизиран митинг се вля в закриването на кампанията на ДПС в Сърница. С участието на Лютви Местан

Напрежение и в НС

Заради двубоя между двете партии скандалите около вота в Сърница се пренесоха и на жълтите павета.

ДПС отправиха от трибуната на парламента обвинения към ГЕРБ, че упражняват политически натиск и репресия върху хората в региона.

Обвиненията започнаха след 11:00 часа, за да попаднат във времето на парламентарния контрол и да се предават пряко по телевизията.

Имаше обвинения за предстоящи уволнения, както и по казуса със заплахата за спиране на тока в махала Селище. Лютви Местан показа и кой е „автор на мракобесното писмо”.

ГЕРБ отрекоха и отговориха с контра обвинения. „Само преди няколко дни в Ардино беше даден генератор и беше вързана само кмета и депесарската махала. За тези, гласували за ГЕРБ, нямаше ток”, заяви Цвета Караянчева.

Разправията ядоса и другите групи.

Утре ще се размишлява

И докато разправията в зала течеше, политическият десант стигна и до Сърница, където днес беше ден за партийни събрания.

Балотажът между кандидатите на ДПС и ГЕРБ е в неделя, 22 март. Утре в община Сърница е ден за размисъл.

Право да гласуват в петте избирателни секции, от които три в град Сърница и по една в село Побит камък и село Медени поляни, имат 4256 души

На първия тур миналата седмица гласуваха почти 75 процента или над 3000 души.