От три до пет бюлетини ще има в тъмната стаичка на 25-и октомври. Затова се очаква самото гласуване да е по-трудно от всякога.

Първите три бюлетини са с идентични на вид. Те са съответно за кмет на община - такива ще има навсякъде, кмет на район ще избират в големите градове като София, Пловдив и Варна и кмет на кметство - това пък е за селата с повече от 100 жители по постоянен адрес.

Четвъртата бюлетина е за общински съветници. В нея освен партията и коалицията, избирателят може да определи и предпочитан кандидат чрез преференция.

Петата бюлетна ще пускаме в отделна урна. С нея ще отговаряме с ДА или НЕ на въпроса дали да гласуваме електронно и дистанционно.

От ЦИК обясниха, че вотът не е по-сложен от този през 2011 година например, когато се проведоха заедно местни и президентски избори. Съветът им обаче е избирателите да не подминават информационните табла в секциите.

Желателно е хората предварително да се информират и да направят своя избор за кмет и за общински съветници.От ЦИК припомнят, че се гласува с хикс или чавка със син химикал.

За да можете изобщо да гласувате на местните избори на 25 октомври, трябва да отчетете и принципа на уседналост - последните 6 месеца да сте живели в населеното място, в което искате да упражните гласа си.