АБВ е затворена, но не и прочетена страница за БСП. Това призна пред bTV социалистът Георги Кадиев. Според него не му е и сега времето да се чете тази страница. Удачно било това да се случи след евроизборите.

Според Кадиев е въпрос на гледна точка дали всеки глас за АБВ е глас за ГЕРБ. Ако основното съревнование на вота е между БСП и ГЕРБ, то тогава онези, които подкрепят проекта на Георги Първанов, ще направят услуга на Бойко Борисов. Ако обаче се гледа от друг ъгъл, то гласовете за АБВ ще отидат „вляво”, а не в „център-дясното”, където са ГЕРБ.

На въпрос къде сгреши Столетницата, за да се стигне до разцеплението отвътре, Кадиев отговори: „Нямам отговор, защото е много лично. Между Сергей Станишев, Георги Първанов и Ивайло Калфин има неща, които те си знаят и са си казвали. Когато политиката стане лична работа, има недоволство. Нека си остане между тях, стига да не пречи на БСП. Сега пречи”.

Кадиев призна, че се страхува от „деня, в който Бойко Борисов ще излезе след изборите и ще каже „Пак ги бих”. Депутатът от БСП иска левицата сама, без ДПС, да победи ГЕРБ, и смята, че има шанс това да се случи.

„Най-вероятно ГЕРБ ще съберат гласове за референдум. Аз съм противник на задължителното гласуване, но искам да знам какво мислят хората. В този смисъл съм „за” референдум”, уточни Кадиев.

Във връзка с управлението съвместно с ДПС, той подчерта, че всички икономически комисии в парламена се оглавяват от Движението. Освен това заяви, че неправенето на нищо по проекта „Белене”, срещу който са от ДПС, е минус за левицата. „Трябва да има коалиционно споразумение”, настоя Кадиев, въпреки че вече минаха 7 месеца от управлението на настоящия кабинет.

На въпрос дали сегашният или предишният финансов министър е по-добър, Кадиев, който има опит във ведмоството, заяви: „Трудно човек може да бъде по-слаб министър от Симеон Дянков”.

„БСП е особена партия. Като се качиш на Бузлуджа и видиш как на хората вярата им извира от сърцата, се променяш. Всеки социалист е романтик”, гласеше емоционалната забежка на Георги Кадиев по време на интервюто.