Кабинетът прави „огромна крачка към истинската диверсификация на енергийни доставки”, а едновременно с това се оказа, че „кове българската енергийна независимост”. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и на икономическия министър Делян Добрев, които подписаха договор за търсене и проучване на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух".

„Подписването на днешния договор е огромна крачка към истинската диверсификация на енергийни доставки”, каза министър-председателят, който обеща, че през следващите години ще можем да получаваме по-евтини горива.

Към светли бъднини погледна и икономическият министър, обявявайки: „Днес започваме да ковем българската енергийна независимост”.

Той изтъкна и всички привилегии за страната от реализацията на проекта. Блокът имал потенциал за добив както на нефт, така и на природен газ. Инвестициите за пет години ще бъдат над един милиард евро, а с подписа си страната ще получи и 40 милиона евро бонус. Министърът спомена и всеизвестния факт, че добиваният нефт от собствени находища е по-евтин, а България получава и концесионно възнаграждение.

Според обяснението на премиера по практическата част - ще се сондира на 5000-6000 метра дълбочина и заради сложната дейност е създаден консорциум, който да я извършва.
Този проект заедно с договора за предпроектно проучване за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и протоколите за намаляване на цената на синьото гориво с "Газпром" водели до е една „добра прелюдия към пристигането на Жозе Мануел Барозу”, каза Борисов. Председателят на Европейската комисия идва в България на 31 август.

Решението за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ беше взето от правителството през октомври 2011-а. През юли тази година кабинетът одобри издаването на разрешение на френската фирма, спечелила конкурса. Всичките търсещо-проучвателни работи в площ "Блок 1-21 Хан Аспарух" ще бъдат за сметка и риск на "Тотал Е&П България" Б.В.