Кабинетът "Борисов" ще оттегли предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета и ще внесе свой вариант.

Гласуването е първа точка на първото заседание на кабинета, което е насрочено за утре сутринта.

Новият проект за актуализация беше качен на сайта на финансовото министерство тази вечер. В него се залага свръхдефицит от 3.7% от БВП или малко под 3 милиарда лева. За сравнение, прогнозите на служебния кабинет бяха за малко по-голяма дупка в хазната.

Както служебния, така и редовният кабинет предвижда до края на годината държавата да изтегли нов заем от 4.5 милиарда лева. С част от парите ще се попълни дупката в хазната, а друга част ще се дадат на фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Новият проект за актуализация орязва общо с 50 милиона лева допълнителните разходи, които министерствата поискаха да направят до края на годината. Част от тях са заради по-високи заплати в МВР и социални помощи.

„Има 30-35 дни до края на годината ще спестим малко от това, което беше предложено", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Редовният кабинет подкрепя внесената актуализация от 100 милиона лева в бюджета на здравната каса, така че разчетите за парите за здраве не са променени.

По това време на годината, дежурно се появява и темата дали ще получат пенсионерите коледни добавки.

Заради състоянието на бюджета обаче те са под въпрос.

„Мисля, че има основания за коледни добавки, но е въпрос на възможности, които ще обсъдим следващите дни", коментира социалният министър Ивайло Калфин.

Още утре министерският съвет ще разгледа актуализацията, след като я гласува ще бъде внесена и в Народното събрания.