Премиерът депозира оставката на правителството в народното събрание. Борисов съобщи изненадващата новина пред депутатите и в присъствието на всички министри. По-малко от 24 часа преди това Борисов заяви на пресконференция в Министерския съвет, че няма да се оттегля от поста и ще продължи да се “бори със Станишев и Доган” и „няма да се върже на играта на Костов”.

Кабинетът на Борисов се оттегля четири месеца преди изтичането на мандата му и на фона на 11-дневни масови протести, последният от които завърши с тежък и кървав сблъсък между хора и полиция.

"Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес правителството няма какво да направи. Не искам ние да носим пасивите на хидроинженерите на ДПС, които изхарчиха 1.5 млн. за „Белене”, нито искам да виждам кръв по улиците. Всяка капчица кръв за нас е петно. Не мога да гледам парламент ограден с огради. Нито ми е цел властта, нито имам изгода от властта, ако трябва да се пазим от хората. Държавата има нужда от нов кредит на доверие, хората да определят как да се управлява”.

„Костов положи огромни усилия да върне ДПС и БСП на власт и хората ще го оценят и на изборите. След като по този начин направиха колегите от БСП и ДПС, направиха един много опасен прецедент и това ще ви се върне, бъдете сигурни. Ние имаме достойнство, чест. Властта ни е дал народът, днес му я връщаме. Няма да участваме в гласуването. Вие си гласувайте, ако искате”.

„Няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора, няма да има политически дебат и ще се плашим с протести. Няма да правим структурни промени днес”, заяви Борисов пред народните представители.

Обявявайки, че няма да участва в служебно правителство, той изрази надежда, че депозираната оставка ще бъде приета.

„Да си направят правителство три месеца до изборите. Винаги сам съм се явявал на избори. Когото искате назначавайте, това си е ваша работа. Така че на изборите са се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и закона са го писали БСП, ДПС. Няма да участвам в управление, в което полицията ще бие хора или няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести”.

Борисов благодари на ПГ на ГЕРБ за това че подкрепя правителството през тези 4 години, благодари и на независимите депутати, които са помогнали да минат важни проекти.

„Това, че БСП ги няма, никога не ги е имало”, каза премиерът. По време на изявлението левицата отсъстваше, след като още вчера заяви, че няма да уважи гласуването на персоналните промени в кабинета – Павлова и Дончев, които бяха планирани за днес.

Борисов се обърна лично към вътрешния министър към Цветан Цветанов с думите: "Да благодарите на всички полицаи за положените усилия и това е жест и към тях да нямат работа на улицата, да а си гледат обществения ред и борбата с престъпността”.

Ответен удар

Премиерът в оставка си тръгна безмълвен от Народното събрание. Министрите бяха лаконични. „Това е истинското поведение на истински държавник", заяви МВР шефът Цветан Цветанов.

„Утре сутрин като първа точка гласуваме оставката на Борисов", уточни председателят на НС Цецка Цачева.

В Народното събрание оставката на кабинета на ГЕРБ бе очаквана. Мнозинството обяви , че не иска на всяка цена властта и няма да участва в служебно правителство. А опозицията се обяви за по- скорошно насрочване на парламентарните избори.

Ние няма да участваме в никакъв програмен кабинет или служебно правителство. така че като гледаме в последните дни има голямо желание за взимане на властта от някои политически сили. Нека си направят кабинет да си проведат избори да не кажат, че ние ги манипулираме. Няма полза от това да останем на всяка цена още 3-4 месеца на власт”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

БСП , които не бяха в парламента, обявиха от Позитано 20,че оставката била панически ход. „Борисов разбра, че ако не направи този ход, ще бъде пометен от протестите. Това правителство докара България до ръба на граждански конфликт и това е непростимо”, коментира Сергей Станишев.

За спешни избори до 28 април се обявиха ДПС. "Още днес очаквам всички парламентарни групи да заявят на президента, че никой няма да приеме мандат за правителство. трябва да се обяви най-скоро срок за избори. Колкото по- бързо свърши тази агония, толкова по- добре", заяви лидерът на движението.

„Атака” смята, че Борисов е предприел спасителен ход и се обяви за правителство с нови лица, а не с партии които преди са били във властта. „Сините” са по- загрижени за ситуацията след оставката.

"Борисов допусна сериозна грешка. Правителството оставя държавата в пълен хаос, затова поискахме експертно правителство, което да вземе мерки”, смята съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

 

Президентът ще предложи първо на най-голямата партия на Бойко Борисов да състави правителство. Борисов обаче декларира, че няма да участва в служебен кабинет и консултации. По конституция трябва да се предложи мандат за съставяне на правителство и на втората политическа сила - БСП, но те също обявиха, че не желаят да участват в правителство в рамките на този парламент и са за спешни избори.

По регламент държавният глава има право да избере и сам да предложи мандата на една от останалите партии в парламента, като времето, с което разполага, е една седмица.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Това става с укази, които се издават едновременно. Изборите се насрочват в двумесечен срок.

Президентът Росен Плевнелиев утре ще направи официално изявление по повод вътрешнополитическата ситуация. Държавният глава отмени всичките си ангажименти до края на седмицата.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали