Реформаторският блок беше в ролята на смокиновия лист – да прикрие коалицията между ГЕРБ и ДПС, и я изигра добре. Това обяви в предаването „Тази сутрин” журналистът Явор Дачков по повод политическите трусове, които започнаха с гласуването на промените в конституцията на второ четене в парламента.

По думите му Блокът е заченат в мъгла и доказателство за това е, че дори не е регистриран юридически.

„Радан Кънев направи маневри, за да се спаси. СДС и ДБГ не съществуват вече като партии, няма електорат”, коментира още Дачков.

Адвокат Марин Марковски призова: „За Бога, братя, не воювайте, когато става въпрос за правосъдие и медицина”, перифразирайки известната реплика на починалия наскоро бивш премиер Димитър Попов „За Бога, братя, не купувайте”.

Правосъдието минава през полиция, досъдебно производство, съд и затвор и не може те да работят поотделно, лошо е ако работят и само 1-2 системи, коментира още адвокатът. Според него е грешка взирането само в съда и прокуратурата.

Ирина Репуц, лидер на Християндемократическата партия, съща нападна Реформаторския блок и ги обвини, че не са предложили реална реформа в съдебната система. Нейната партия се яви на парламентарните избори като част от РБ, но няма свои депутати и не получи част от субсидията за Блока. И тя смята, че РБ реално не са имали власт.