Апелативният съд в Бургас оправда кмета на Ямбол Георги Славов по обвинението за превишаване на правомощия с цел набавяне на облага, предаде БГНЕС. Магистратите отмениха присъдата от три години и осем месеца затвор, наложена от Ямболския Окръжен съд.

Славов (който кара трети мандат като представител на ГЕРБ-б.р.) отговаряше за това, че в периода септември 2008 г. – март 2010 г. е превишил правата си при възлагането на обществена поръчка за изграждането на водопровод и канализация. Според обвинението, той е набавил облага за „Диана Комерс I” ЕООД и е ощетил общинския бюджет с 2 024 203.51 лв.

Ямболските магистрати осъдиха кмета през ноември 2011 г., а Апелативен съд – Бургас потвърди решението им през юли 2014 г. През септември 2015 г. Върховният касационен съд върна делото на втора инстанция за повторно разглеждане с мотива, че има противоречия и непълноти в мотивите на въззивния съд.

Сега от АС-Бургас посочват, че са провели ново съдебно следствие, при което е разпитан един свидетел, използвани са показанията на друг, който не се е явил и са изслушвани заключенията от експертизи, изготвени при предходното разглеждане на делото. В резултат Славов е бил оправдан.

Присъдата може да бъде протестирана в 15-дневен срок пред ВКС.