Изходът от политическата криза в България е провеждането на предсрочни парламентарни избори, обяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, продължил повече от 5 часа.

„Ние се обединихме, че легитимното решаване на проблемите, поставени в дневния ред от протестиращите граждани,” заяви Плевнелиев. Той не пожела да посочи конкретна дата за предсрочните избори, а припомни възможността те да се проведат в края на април или началото на май.

Държавният глава съобщи още, че в петък ще започне работа Общественият съвет към Президентството, когато ще бъде структурирана работата му. „Проблемите няма да бъдат заметени, а ще бъдат посочени. Някои от исканията на гражданите са решими, други са нерешими, някои са възможни, други са невъзможни. Очаквам, че в Обществения съвет ще работим за намаляване на напрежението, а не за увеличаване на напрежението,” пожела Росен Плевнелиев.

Въпреки високите очаквания към КСНС да бъде начертан ясен път за изход от политическата криза, извън посоченото единодушие за свикване на предсрочни избори изявлението на Плевнелиев беше в стила на пожелателната реторика за „спешни мерки” и „конкретни действия”. Той отново подчерта, че демократичното устройство на Република България не може да бъде поставяно под съмнение.

Президентът отчете още, че след като е приел исканията на протестиращите, много от тях вече са в дневния ред на институциите. Президентът настоя за спешни промени в Закона за енергетиката, които да позволят намаляването на цената на тока и да уталожат социалното напрежение, както и за мораториум върху сделките със земи по черноморското крайбрежие.

В тази връзка преди началото на заседанието на КСНС Росен Плевнелиев подчерта, че макар и в оставка, кабинетът „Борисов” продължава да носи пълна отговорност до назначаването на служебно правителство.

Президентът критикува и лидера на „Атака” Волен Сидеров, който демонстративно си тръгна от „Дондуков” 2 малко след началото на КСНС. „Каквито и да са обстоятелствата в държавата, законите ще бъдат спазвани. Преди да се прави кризисен ПР на гърба на законите на тази държава, нека прочетем тези закони. Преди да изгорим Конституцията, нека прочетем Конституцията, тя е интересно четиво,” завърши Росен Плевнелиев.

Политическите реакции

Минути след края на КСНС председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев съобщи, че на заседанието не е бил обсъждан съставът на бъдещото служебно правителство. „Консултативният съвет не взима решение. Ние само може да правим изводи и да даваме препоръки. Това, което президентът трябва да реши, той го решава, а не ние,” коментира депутатът. По думите му, на всички спорни сделки трябва да бъде наложен мораториум, за да бъдат разрешени от следващото правителство, което да поеме отговорността. „Да не става претупване на нещата в последния момент. Виждал съм, че в последния момент се взимат решения, които не бих казал, че са най-правилни от един Министерски съвет,” обясни още Велчев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев сподели, че е настоявал за по-ясни ангажименти на Народното събрание и правителството, както и за мерки за облекчаване на социалното положение. „Не бива да забравяме, че протестите бяха предизвикани от мизерията, до която бяха докарани хората през последните няколко години,” коментира той и допълни, че хората имали „остро чувство за несправедливост и усещане за липса на държава”.

Председателят на ДПС Лютви Местан е поискал потвърждение на твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов, че е бил „поръчан” от Ахмед Доган. Директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров обаче му отговорил, че не е в състояние да потвърди подобна теза. „Това означава, че министър-председателят е излъгал тежко,” заключи Местан.

„Генерал Драгомир Димитров каза, че не е в състояние да каже каквото и да е в повече по този казус, защото информацията, която се съдържа в тези материали е не просто класифицирана информация, а е класифицирана информация от най-висок ред, т.е. над "строго секретно",” каза още лидерът на ДПС и попита защо Бойко Борисов се поставя над законите, като огласява безнаказано класифицирана информация.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров се спря на решението за намаляване на цените на тока чрез законодателни промени, около което участниците в КСНС са се обединили. Той подкрепи и решението за мораториум върху сделки в защитените зони по Черноморието, но добави, че това решение е трябвало да включва и други защитени територии като например зони до Банско.

Той отговори положително на въпрос дали Синята коалиция би приела мандат за съставяне на правителство. Според Мартин Димитров с този мандат Синята коалиция може да даде възможност на президента да състави кабинет по свой избор, който да изпълни определени цели, залегнали в исканията на протестиращите.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали