Гласуване две в едно през есента - заедно с местните избори през октомври ще се проведе и референдум за изборна реформа. Държавният глава Росен Плевнелиев постави въпроса за второто, в демократичната история на България, национално допитване в обръщение пред депутатите.

Вероятните дати за местния вот са или 25 октомври, или 1 ноември. Двата дни се падат в неделя, когато традиционно се гласува у нас. При евентуални балотажи, ще гласуваме повторно или на 1 ноември, или на 8 ноември.

В четвъртък стана ясно, че президентът държи на провеждането на референдум за изборните правила. Той има право на инициатива, но за да се проведе допитването, Народното събрание трябва да гласува „за”. Изискването е за обикновено мнозинство, което значи, че идеята за референдум наесен със сигурност ще събере достатъчно гласове.

„Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация. Целта на референдума е да се съхрани многопартийната система, като се съхрани интересът на партиите като носител на парламентарната демокрация. Ще упражня конституционното си право и ще инициирам национален референдум по изборни правила на българските граждани. Има съгласие националният референдум да се порведе заедно с местните избори. Нека работим за това”, призова президентът Росен Плевнелиев от парламентарната трибуна в четвъртък.

Като аргумент президентът изтъкна и фактa, че няма два последователни избора, които да са проведени по едни и същи правила.

Противоречиви реакции в парламента

Реакциите на депутатите в Народното събрание бяха противоречиви и опозицията отрече да има консенсус. ГЕРБ оцениха високо идеята за референдум. „Аз смятам, че това ще бъде отговор за гражданското общество, знаете, че бяха събрани преди година над 550 000 подписа”, припомни депутатът Цветан Цветанов.

Идеята за референдум получи подкрепата и на премиера Бойко Борисов. „Толкова усилено събирахме подписи за този референдум, близо 500 000 подписа събрахме. Абсолютно съм „за" и използвам случая да кажа, че България има изключително добър, достоен, прекрасен президент”, коментира от Брюксел Бойко Борисов.

„Аз си мисля, че референдумът е назрял”, заяви ген. Михо Михов от АБВ.

Реформаторите дори припомниха, че това е предизборен ангажимент. „Имам не само мнение, това е записано в управленската програма на четирите партии”, подчерта съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Един от партньорите обаче явно го беше забравил. „Не, няма съгласие, той излъга”, каза лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Към съпротивата на патриотите се присъедини и опозицията. „Заблуждават, че е постигнат консенсус за референдума”, каза председателят на БСП Михаил Миков.

„Този смешен човек, който, за съжаление, е президент, просто се подигра с политиката и проблемите на българския народ”, посочи лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

„Демократичността на една процедура не гарантира демократичен резултат”, подчерта председателят на ДПС Лютви Местан.

„След 10-дневното изчезване на Путин, има нова мода президентите да търсят форма да доказват, че са живи”, коментира иронично Любен Дилов-син от Български демократичен център.

Сред основните теми на президентското изказване беше и възможна промяна в конституцията, необходимостта от реформи и усилието чрез равенство пред закона България да привлича инвеститори, а не олигарси.

В референдума за изборните правила ще бъдат засегнати три аспекта - мажоритарно, задължително и електронно гласуване. Това, което вече е ясно, е, че президентът ще предостави на депутатите да решат какъв брой от тях в бъдеще да се избират мажоритарно.

В петък президентът Росен Плевнелиев ще отговаря на живо на въпросите на зрителите на bTV. На „Дондуков" 2 с Росен Плевнелиев ще разговаря Жени Марчева. Извънредното включване от президентството можете да проследите единствено по bTV и на btvnovinite.bg, на 20 март от 18:00 до 19:00 часа. Питайте президента за бедствията в държавата, социалната политика и националната сигурност! Въпросите Ви очакваме като коментари под статията!