3 пъти протести са сваляли правителства – тези на Андрей Луканов, Жан Виденов и Бойко Борисов. Нямаме основание да подценяваме силата им да предизвикат последици, включително политическа криза. Това мнение изрази пред bTV бившият председател на ДСБ Иван Костов.

По думите му протестите са се разфокусирали, нямат лидерство и не желаят да придобият политическа форма. Костов подчерта, че ни управлява правителство с много ниско доверие, а би трябвало да е обратното – в началото на мандата обикновено доверието е високо.

Костов, който сега се занимава с "Лаборатория управление на рискове" към НБУ, призова социологическите агенции да се подложат на стрес тестове за достоверност. Според него един от проблемите пред журналистите и обществото е, че голяма част от информацията, с която се работи, е недостоверна.

"В крайна сметка социологическите агенции досега са предсказвали изборни резултати. Възможно е да се докаже кои агенции са в състояние да издържат стрес тест", каза бившият лидер на ДСБ. По думите му може да се окаже, че има агенции, които трайно изкривяват данните, а други изобщо не могат да правят проучвания.