Никога не бих си позволил да поискам от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) списък на лицата, които се подслушват. Такава категорична заявка даде вътрешният министър Цветлин Йовчев в предаването „Лице в лице” по bTV. „Никога няма да попитам Писанчев (председателят на ДАНС – бел. ред.) такъв въпрос”, обяви той в интервю с множество откровени и завоалирани критики към предшественика му Цветан Цветанов.

С промените в Закона за специалните разузнавателни средства обаче подслушването и и проследяването трябва да минат на подчинение на изцяло нова служба - Държавна агенция „Технически операции” под шапката на Министерския съвет, която обаче не е сформирана.

По думите на Йовчев, силовият вицепремиер не отговаря за вътрешните дела и бюджета на разследващите институции, а има право да контролира само приоритетите им. „Искам да ограничим властта на министъра на вътрешните работи, без значение кой е той, и той да се занимава само с политика”, посочи още Йовчев.

Подслушвани и подслушвачи

След като по-рано отказа коментар на твърденията на адвокат Менко Менков, че клиентът му Цветан Цветанов е подслушван законно, но без основание, Йовчев отново бе лаконичен: „Възможно е Цветанов да е бил подслушван, не ме интересува, не съм проверил. От това, което каза адвокатът, останах с впечатление, че е било законно”, каза единствено той.

„По СРС за мен са важни три неща: да се спазва законът, получената информация да не се използва за друго освен за разкриване и противодействие на престъпления и да няма нерегламентиран достъп до такава информация”, изреди Цветлин Йовчев. Според него, ако са били подслушвани политици, това е извършено от прокуратурата, а тя „няма общо с изпълнителната власт”.

Той изрази раздразнението си от последния „скандал” с подслушване, в който журналистката Кристина Патрашкова замеси Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков. „Това, което се развихри, е буря в чаша вода. Не можем да се занимаваме с това, че някой с някой се е срещал, правили са си компромати, а после държавата да разследва това. Първо отричаха, после имало среща, но нямало разговор. После имало запис на разговор, но той бил незаконен”, заяви Йовчев. Той призова всеки, който има информация за незаконно подслушване или частни фирми, които извършват такова, да я предоставят в прокуратурата.

Според него е „хипотетично да има паралелни структури”, но няма как МВР „да пребърква домовете на хората дали има, или няма техника”. „Психираме хората, че се подслушва, те ще спрат да си пишат sms-и, ще спрат да се срещат”, каза Йовчев с доза ирония.

Спомен за Мишо Бирата

В пореден коментар по случая с „Мишо Бирата”, който стана причина Йовчев да се раздели с поста си в ДАНС, вътрешният министър подчерта, че тогавашният шеф на МВР (Цветан Цветанов – бел. ред.) трябва да понесе поне част от политическата отговорност за това, че не е създал ред във ведомството си.

Той посочи случая като пример за „злоупотреба с информацията и нерегламентиран достъп до нея”. Според Йовчев последвалата проверка е доказала, че е било невъзможно подслушването да е извършено от ДАНС, а акаунтите са били към службата СДОТО, която по това време е била на подчинение на МВР.

„Беше проведено законно подслушване на г-н Ваньо Танов по информация, която не беше на ДАНС. Има извършена проверка в МВР, има дисциплинарно уволнен служител, който е получил неправомерен достъп до информацията и той я е копирал. Това се е случило, след като аз напуснах”, обясни Йовчев и допълни, че ако законът е спазен, оригиналният запис би трябвало да е унищожен.

„Затова предишният път се изразих така: Борисов знае много ясно кой му сготви тази каша и кой му я сипа на главата”, припомни Йовчев. Той отново подчерта, че не е той, и отказа да посочи име с аргумента: „Не всичко мога да кажа и не всичко е редно да кажа. Има много неща, които са класифицирана информация.”

Въпреки че практически вмени вината за оставката си в ДАНС на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, Цветлин Йовчев припомни критиката на премиера Бойко Борисов към службата и подчерта, че „най-нормално е един държавен служител, когато има изразено недоверие към него, да напусне”.

Устни разпоредби

Във връзка с обявената по-рано в четвъртък информация за проведени през последните четири години 700 неоснователни полицейски акции, за 200 от които няма и документи, министърът отново се изрази критично към предишното управление. Той отбеляза, че проверката е извършена, след като депутати от ГЕРБ споделили за изразени от Европейската комисия съмнения за полицейско насилие в България.

„Нещата са установени, но няма документи за основанията, има и издавани устни заповеди, което е в нарушение на инструкцията, може да се окаже и в нарушение на закона. Нещата няма да останат така, ако има виновни в МВР, ще си понесат заслуженото”, увери Цветлин Йовчев.

„Има около 1300 операции с употреба на сила и задържане, извършени през последните четири години. Трябва да си даваме сметка за въздействието върху хората и върху околните, особено ако се окаже, че не е имало смисъл”, подчерта Йовчев, визирайки показните акции срещу Борислав Гуцанов, който осъди България в Страсбург, оправданите лекари от Горна Оряховица, обвинени от Цветанов от парламентарната трибуна, нахлуването в дома на човека-глас Красимир Аврамов.

Цветанов „топил” България за бежанците

Упреците срещу предшественика му на поста продължиха и по темата с бежанците. „За тежките критики към България за бежанците имам съмнения, че Цветанов има пръст в тези критики, но не мога да ги докажа”, призна Йовчев.
„Критиките са в няколко области – нямаме достъп до границата за хора, които търсят закрила, не осигуряваме добри условия на бежанците, проблемът ще бъде решен до три месеца. Все още имаме недостатъчно бързо регистриране и обработване на документите”, обясни вътрешният министър.

Той не пропусна възможността да се похвали с успеха на предприетите мерки за ограничаване на мигрантския поток. „Твърдя, че в резултат на мерките, които предприехме, успяхме да овладеем бежанската криза. За този месец имаме под 100 души, а през 2013 г. са били 193. През ноември имахме 3652. Част от тях искат закрила, друга част нямат основание за тях. Тенденцията беше да задържим ръст от около 3000 на месец. Щеше да се изпусне ситуацията с лагери на ООН, щяхме вече да имаме каналджии, които да извеждат хора към Западна Европа”, обясни Йовчев, въпреки мненията на анализатори, че слабият приток на мигранти се дължи особено много на студеното време и очакваното увеличаване през пролетта.

Без гръбнака ГДБОП

В заключение вътрешният министър констатира, че МВР бележи „същите добри резултати” само шест месеца след изваждането на „гръбнака ГДБОП” от МВР. „С изваждането на ГДБОП виждам как се отпушват колегите – за 6 месеца постигнахме също толкова добри резултати. В ГДБОП голяма част от колегите са почтени хора и добри професионалисти. Когато те преодолеят труса от прехвърлянето и се създадат добри условия за работа, ще има резултати”, посочи още Йовчев.

Той обясни, че преди идването му на поста на полицията е било забранено да разследва престъпления, свързани с контрабанда и наркотици – те били препращани директно към ГДБОП.