Вътрешният министър Цветлин Йовчев демонстрира в „Тази сутрин” непропукваема увереност в постигането на резултати за кратки срокове по всички разклатени пера на сектора, който ръководи. Призна за слабости, но без съмнение, заяви неколкократно, че в МВР знаят проблемите, имат планове и ефектът ще дойде съвсем скоро. Припомняйки „постижения” на предишното висше ръководството на ведомството, вицепремиерът определи като „безочие” поискания вот на недоверие на тема сигурност.

Министърът коментира битовата престъпност, за която посочи „лек спад, независимо от трудностите” и „повишаване на разкриваемостта”, след конкретен пример от плевенското село Бръшляница, в което обирите са постоянни. „Знаем болката на хората и сме съпричастни, ще положим всички усилия, имаме визия, не само как да намалим този проблем, и ще имаме много добри резултати в кратки срокове”, обеща Йовчев като посочи част от мерките.

Той даде като лош пример отношението на предишния министър Цветан Цветанов, който обявявал битовата престъпност като социален проблем, зависещ от икономическата криза. „Ние не мислим така, знаем как да го направим, ще се справим и няма да се оправдаваме с международното положение”, каза министърът.

Оттук Йовчев насочи към наследството: „Няма как да очакваме изведнъж, че ще се справим с този проблем, когато системата е лоша. Когато е разрушен инструментариумът, какво очаквате да се случи?”, попита той след като обяви, че от 2011 до началото на 2013 секретните сътрудници са намалели с една трета: „Никъде по света не може да имаш ефективно противодействие без секретни сътрудници”.

Извънредно отделеният ресурс за охрана на протестите и на границата и същевременното постигане на резултати вицепремиерът не оцени като противоречие, а като пример за добра работа: „Очаквайте по-добри резултати до месец-два-три. При това състояние на системата и тези резултати, не е ли безочие да се иска вот на недоверие по тази тема? Да сте чули програма или мерки на предишните управляващи за справяне с битовата престъпност. Извинявайте, моля ви, проверете всички случаи (на битова престъпност – бел. ред.), които широко се прокламират, много от тези случаи са в предишните години. Може ли да искат вот на недоверие за това, което е станало по тяхно време?”.

Безочие

На критиките на ГЕРБ, че страната не депортира обратно нелегални имигранти от Ирак и Афганистан, Йовчев заяви увеличение от три пъти на количеството принудително изведени и отговори: „Има дълбоко неразбиране по въпроса(...) Не може просто така да се върнат. Има хора, които са заявили, че търсят закрила. Докато не се произнесе Агенцията за бежанците, те трябва да бъдат третирани като бежанци. Липсата на капацитет на предишното управление доведе до хиляди само с бележка пуснати да се разхождат свободно в София. Има лица без документи, не е изяснено откъде са, на коя страна точно да ги върнем?”.

Еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която представи доклада на ЕК за корупцията в България преди дни, обеща помощ по кризата с бежанците, но призова страната да признае, че има проблем. По този въпрос обаче Йовчев каза: „Много внимателно ако се прочете, не е точно така. Има проблем, но България овладя кризата. Съмнявам Тя отчете и какъв напредък е постигнала България. Но защо изпаднахме в тази криза? Когато са проспани години преди това, когато нямаш капацитет да ги настаниш, да издаваш разрешения и откази, тогава е малко безочие да се постави този въпрос (от страна на ГЕРБ – бел. ред.)”.

А някога беше...

Аргументите на опозицията за искания вот на недоверие, че реформите в сектор сигурност са били удобно нагласени за нереализираното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, вицепремиерът нарече „смешни”. „Агенцията, въпреки трансформацията, дава резултати. Нека да изчакаме отчета, не са лоши резултатите на фона на тежката реформа, но има и сектори за подобряване”, коментира Йовчев.

Той направи паралел между себе си и предшественика си Цветанов, поставил „пълен контрол върху подслушването и репресивните функции”. „Нито едно подслушване, проследяване или използване на СРС не можеше да се осъществи без знанието на зам.-председателя на управляващата партия. Никой не можеше да бъде задържан без знанието и одобрението на зам.-председателя на управляващата партия. От самото начало се правеха сериозни опити за закриване на ДАНС и прехвърляне на функциите й в МВР. Това не ви ли замирисва на член първи на комунистическата конституция? Сега министърът не знае кой се подслушва, не може да контролира. Не може пряко да влияе върху дейността й”, заключи Йовчев.