„Партийната субсидия замества обръчите от фирми около партиите. Ще се върнат, ако няма субсидия”, обяви в сряда в „Тази сутрин” депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Коментарът му дойде в отговор на въпрос за увеличението на пенсиите с 4 лева и предложението за намаление на субсидиите с 1 лев. Според него и двете са недостатъчни, но е по-добре от 0 лева.

Думите му логично доведоха до въпроса има ли обръчи от фирми около партиите в момента, той обаче отговори в призив: „Направете журналистическо разследване, намерете обръчите около фирмите и тогава ще ги коментираме”.

В интервю от вторник, отново в „Тази сутрин”, Цонев бе определен като човека, който се разпорежда с икономиката на страната от Кольо Парамов. Цонев обаче отхвърли подобни твърдения и заяви, че неговата дейност е публична и може да бъде проследена. На свой ред той попита защо Парамов като ревизор в близкото минало е оставил неправомерното рефинансиране от страна на централната банка, през което са източени парите на българските граждани по времето на правителството на СДС.

Депутатът коментира и общия семинар на БСП и ДПС, който бе проведен в Боровец миналия уикенд. Тогава лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че страната разполага с най-доброто управление от прехода насам. „Не знам дали е така, но Орешарски и кабинетът му дават заявка да бъдат такова управление. Това го казвам без никаква доза излишно самочувствие или помпозност, не ми е характерно”, каза Цонев и даде за пример нещата, които се правят в икономиката и регулацията на бизнес климата само за 3 месеца: „Ходя и се срещам в малкото време с избиратели и с бизнесмени, признават, че се усеща нов стил на работа”.

Янаки Стоилов заяви преди ден, че предстои коалиционно споразумение между БСП и ДПС. Цонев обаче каза, че подобно нещо на семинара не е било изговорено и го е чул през медиите. "Не сме обсъждали този въпрос. Няма нужда да бъдат регламентирани нашите действия, има нужда да бъдат по-координирани. Една от целите на семинара бе да направим ефективни механизми за координация", каза той и допълни, че понякога именно лошата координация създава проблеми.

На фона на положителните черти на правителството, който изброи Йордан Цонев, социолози регистрират постоянно падащо доверие в кабинета. Той заключи, че тези данни се отнасят за доверието в цялата политическа система.

Така разговорът се измести на ниво парламент, където мнозинството на БСП и ДПС е свързвано с взаимодействие с „Атака”. такова обаче Цонев отрече. „Атака” ще продължи да осигурява кворум, без дори да си говори с нас. Още в предизборната кампания „Атака” обещаваха, че ще свалят ГЕРБ от власт. Казвали са и неведнъж, че ще правят кворума, за да не върнат ГЕРБ на власт, което не означава, че имаме комуникация с тях и че ни подкрепят”, каза депутатът.

На въпрос дали отцепилият се от ГЕРБ и станал независим народен представител Георги Марков ще се превърне в 121-ия депутат, той отговори: „Аз лично не го познавам, нищо че сме колеги, дори по физиономия не мога да си спомня. Това не е обида, просто нямам време”.

По казуса „Бисеров” Цонев пое по общата линия на говорене на ДПС, като заяви, че темата е обект на разследващите и правораздавателните органи. „Аз мога да коментирам само акта на напускане на политиката, след като той очевидно е решил да се яви пред тях като обикновен гражданин. Това не го направи никой политик. Въпросът е защо други не го последват. Защо Цветанов стои в политиката, след като има 3 обвинения. Просто питам”, каза Цонев.