Проектът на Георги Първанов АБВ няма да успее сам по себе си, но при всяко едно положение ще понижи резултата на БСП. Интригата между социалистите дава възможност дясна партия да изпъкне като победител (на евроизборите – бел. ред.) и е логично тази партия да е ГЕРБ, тъй като е най-голямата в тази част на политическото пространство. Това бе коментарът на социолога Юрий Асланов в „Тази сутрин” по актуалната тема от последните дни с уговорката, че прогнозите все още са преждевременни.

Той определи поведението на Георги Първанов като „много особена претенция” отвън, която се появява за първи път като политическо явление в БСП – бивш лидер да иска да се завърне на поста. Според него с развитието на ситуацията столетницата е скъсала с периода на лицемерие, в който са се поддържали прилични отношения между двама лидери при очевиден конфликт.

Политологът Евгений Дайнов нарече ситуацията „най-зрелищното разцепление” в БСП заради участващите в него. По думите му обаче по-важно е как ще реагират на тази ситуация другите политически субекти, визирайки конкретно лидера на ГЕРБ. „Бойко Борисов сам направи един интересен ход. В момента, в който Радан Кънев каза, че ще говорят с ГЕРБ да свалят правителството, той беше готов на диалог. После каза, че иска да работи с Първанов за национални приоритети. Той пак се опита да се позиционира като централна фигурира, около която всичко се върти. Ситуацията ще става все по-разбъркана, тъй като много остро взеха да се стрелят двата лагера от рано, това не може да няма ефект вътре и вън, има и хипотези за нови леви формации извън БСП”, коментира Дайнов.

Асланов се съгласи и допълни: „Прикачването на Бойко Борисов към тази история е логическо построение, защото единственият, който печели от ситуацията, е той. Аз не вярвам на хипотезата, че има пряка договорка, но на практика действията на Георги Първанов са в интерес на Бойко Борисов. На практика Георги Първанов отваря вратата за една надежда за Бойко Борисов, с която се беше разделил до този момент - че той има отново шансове да победи на евроизборите. Това нещо до случилото се очевидно не беше възможно по начина, по който се развиваха обстоятелствата(...) Ако тази интрига вляво изведнъж мотивира много хора от левицата и нейната периферия да излязат на арената, теорията на Първанов ще се състои, но от това не би пострадала партия ГЕРБ, напротив – дава се възможност в тази караница да изпъкне някоя десница на първо място. Логично е това да е ГЕРБ, защото е най-голямата вдясно”.

Дайнов допълни, че в такива ситуации трябва да гледаме хората, тъй като има голяма слабост на идеите и институциите: „Гледаме Първанов и си казваме – първо, той е много обиден, защото беше опакован преди година и половина като претендент за лидер, че си свали и кандидатурата, има да си връща. На Станишев цялата постройка да модернизира, да състави програмно правителство не се случи. След като не успя да я построи, стърчи сам като мишена. Първанов си казва – не можа да дръпне подкрепа, аз мога ли да го прасна сега. Идеален е периодът, идват евроизбори, на които той може да се пробва – колкото вземат, толкова. Но засега не виждам преди резултатите да има ход Първанов да се опита да си върне БСП”.

Двамата анализатори коментираха още, че в момента няма възможност да се осъществи хипотеза, при която да се стигне до „широк сговор” – Борисов - президент, Първанов - премиер, Станишев - еврокомисар. Основната пречка би била настоящият лидер на БСП, който не би влязъл в диалог с Борисов. Според Дайнов такава „райска ситуация” би била най-лошият вариант за отечеството, тъй като участниците в нея няма да искат да променят нищо.