ГЕРБ ще номинира вицепремиера Томислав Дончев за министър на труда и социалната политика. Още преди самият Дончев да приеме, лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов започна да събира подкрепа за него в парламента. Цветанов получи съгласие от Патриотичния фронт и част от Реформаторския блок.

„Разговарях с премиера Бойко Борисов и бях натоварен със задача все пак да направя едни политически консултации с партиите, които формират парламентарно мнозинство, как гледат на номинацията на Томислав Дончев за министър на труда и социалната политика.”, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На номинацията на Дончев добре гледат и двама независими, напуснали преди време ДПС и част от БДЦ. А опозиционно настроени реформатори, казват, че никой не е търсил техните гласове.

„Традицията да се слагат вицепремиера на всички освободени места явно се изчерпи, свършиха вицепрмиерите. Ако Ангелкова подаде оставка, ще трябва лично премиерът Бойко Борисов да заеме поста й”, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Тезата, че не остана вицепрмиер без министерство защитиха и от опозицията. „Те май не останаха министри, които да са без портфейл. БСП не подкрепя правителството на Бойко Борисов, за да не подкрепя неговите министри”, обяви Таско Ерменков, депутат от БСП.

Хасан Адемов от ДПС обяви, че партията му няма да подкрепи нито едно предложение за персонални промени в кабинета.

Социалният министър в оставка Ивайло Калфин пък вече го питат дали ще се впусне в президентската битка. „Не са водени такива разговори, в момента все още съм сред темите, свързани с труда и социалната политика, така че ми е рано да ви кажа", каза днес Калфин.

Премиерът Бойко Борисов пък реагира, че току виж и той влязъл в битката за президентския пост. Борисов отново каза, че ГЕРБ са готови за избори по всяко време.

Томислав Дончев е бивш кмет на Габрово, евродепутат, министър по еврофондовете в първия кабинет на Борисов и за малко да стане министър на финансите, но кабинета подаде оставка. Сега е вицепремер и отговаря за европейските фондове.