Не става само с геополитика, емоции и натиск – трябва равновесие на интереси. Колкото и да насилвате България, ако няма общо разведряване и обща регулация на отношенията между Русия и ЕС, тези проекти няма да станат. По този начин енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев коментира инициативите на Москва в областта на енергетиката.

"В Русия има една матрица, според която когато Русия предложи проект, българската страна трябва задължително да каже "Да", без да пита", посочи той.

Ексдипломатът се оказа в „черен списък” на руското външно министерство, в който фигурират имената на 89 европейски политици и експерти в областта на отбраната и енергетиката, които нямат право на достъп в страната.

„Аз много добре знам как действа руската дипломация, мен ме уведомиха, че се готви алтернативен списък”, заяви Василев. По думите му руското външно министерство дало инструкции в посолствата – да предложат „неблагонадеждни хора”.

Бившият посланик беше категоричен, че не може да се говори за реципрочност –Западът санкционира действащи политици, които имат отношение към украинските събития, докато Кремъл ограничава достъпа най-вече на бивши такива.

Василев има своето обяснение за попадането си в списъка: „Вероятно защото не се вписвам в техните представи за български дипломат, за бивш посланик – какво може да прави и какво трябва да прави (...) Като че ли форматът на българския посланик изключва правото му да прави анализи, анализите му да бъдат сравними с европейските и да се четат в Европа”.

Експертът напомни, че още при поисканото от Москва предоговаряне на газовия договор през 2006 г. той като действащ посланик е предупреждавал в официални грами, че е в ущърб на България да се премахва клаузата, с която плащанията по транзита са привързани към фиксирана цена на покупка.

Той предлагал алтернативен вариант с допускане на „Булгаргаз” до кладенците и сетълмент в края на всяка година.

Василев изчисли, че за 5 години сме платили 1 млрд. долара повече заради поисканите от Москва промени.

Илиян Василев посочи, че е автор и на студия за АЕЦ „Белене”, в която казва, че има проблем с ядрените проекти в световен мащаб, а за малка държава с неголям БВП като България подобно начинание е прекалено рисково. Той заяви, че е търсил начин централата да бъде построена, но видял, че в екипа по проекта няма никой, който да се занимава с пласмента на енергията т.е. „упражнението не е да се направи един проект банкируем, а да се усвоят едни пари”.