Огромните чиновнически бонуси отиват в историята. Първата стъпка това да се сулчи предприе премиерът Борисов. По време на правителственото заседание. Веднага след това той бе подкрепен и от парламентарната си група, която предложи забрана за получаване на бонуси.

Борисов нареди на всички министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и техните заместници да върнат или да дарят взетите бонуси.

Всички изброени категории държавни чиновници имат двудневен срок да изпълнят премиерската воля. Ако това не се случи в понеделник Борисов ще внесе предложения за структурни промени в кабинета или направо ще уволнява.

Един бонуси, други – ДМС, други - от участие в бордове и така нататък. В петък ви е крайният срок. Повтарям: тези длъжностни лица, който не ги е върнал или дарил в сметката за болните деца, в понеделник – ако е министър, ще има структурни промени в парламента, ще внеса за смяната му. Ако е заместник-министър, ще го уволня, а ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът. Тъй като в петък аз ще подпиша писмо-отговор, в което ще кажа, че в този кабинет няма такива хора и всеки, който попадне под чертата, ще означава, че аз съм излъгал, което не може да се случи, и в понеделник ще направим необходимите промени", обясни в свой стил Борисов.

Премиерът посъветва и министрите от кабинета "Станишев", „които в пъти повече са взели от нас”, да върнат премиите.

Писмото, за което Борисов говори, ще е отговор до депутатите от ДПС, които поискаха официална информация лично от премиера за взетите бонуси от висшата администрация.

Да живей

След края на заседанието министрите хорово подкрепиха „идеите” на Борисов.

През 2010 година около 100 000 лева са получени под формата на допълнително възнаграждение от 12-13 министри, зам.-министри, началници на кабинети, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

Проверяваме каква е сумата за 2011 година, но тя би трябвало да бъде подобна, каза още финансовият министър. Проверява се и колко са получили допълнително и областните управители и техните заместници, добави той.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов ще върне получените от 18 000 лева, които получава заради участието си във фонда за ядрено регулиране, добави Дянков.

Пръв министърът на културата Вежди Рашидов коментира замисъла на премиера с думите, че той дарява заплатата си. Обяви, че ще провери дали във ведомството му има хора, които трябва да връщат пари.

Аз не съм взимал никакви бонуси", категоричен беше министърът на транспорта Ивайло Московски. "От незаети щатни бройки останаха пари и сме върнали към Министерството на финансите над 80 000 лева, а към зам.- министри, началник кабинет и хора, които са заслужили някаква награда е разпределена по една заплата", допълни той. И според него политическото решение за връщане на бонусите е правилно.

"Цялата справка за раздадени бонуси в Министерството на външните работи е качена на интернет страницата на министерството. Ако не е качена, може да помолите нашите служба да ви я предостави", обясни външният министър Николай Младенов.

По-късно през деня от правосъдното министерство съобщиха, че за първите три месеца на миналата година са раздадени 105 хил. лева ДМС от общо 310 000 предвидени.

"Игра на бонуси"

Опозиция и управляващи вече втора седмица се „замерят с бонуси”. Досегашната теза на ГЕРБ не се различава по нищо от традиционното говорене на партията. Управляващите твърдят, че премиите, които се взимат, са по-малки от тези в правителството на „Тройната коалиция”. Социалистите и ДПС пък защитават мнението, че проблемът не е в бонусите по принцип, а че е неморално да се раздават в условията на финансова криза. Опозицията напада ГЕРБ и по линията на неспазените предизборни ангажименти. Борисов дойде на власт с обещанието за прозрачност, а информацията за бонусите се прикрива, твърдият бившите коалиционни партньори.

Както много други лавинообразни проблеми, които удрят по рейтинга на кабинета, така и въпросът с бонусите се прекратява еднолично от премиера.

З0 процента от първи април

Официално няма информация дали Борисов е „помолил” парламентарната си група, или инициативата идва от самите депутати, но мнозинството се обяви за спешна промяна на законодателството.

Идеята на ГЕРБ е допълнителното материално стимулиране да отпадне, а държавните служители и тези в агенциите да бъдат оценявани на всеки три месеца

Именно на базата на тази оценка те ще могат получат допълнително възнаграждение, което няма да е повече от повече от 30% от месечната си заплата, обясни председателя на правната парламентарна комисия Искра Фидосова.

Това означава, че бомбастични бонуси от десетки и стотици хиляди левове няма как да бъдат получавани.

Предвижда се да отпадне възможността до 25% от събраните от глоби и санкции средства да отиват за допълнително материално стимулиране.

Постоянни непостоянства

Ще има нов начин за определяне на възнагражденията. Основната заплата ще има постоянна и непостоянна част, обясни Фидосова.

Във втората част ще влизат извънредният и нощният труд, работа по време на празници, както и средствата, които могат да се получат след атестация. От непостоянната част ще отпадне класът прослужено време, който ще се впише в основната заплата.

Замисълът на ГЕРБ е не да се стимулират, както досега, само дългогодишните служители, а да се акцентира върху свършената работа. Новите правила ще важат за администрацията по ведомствата, като засега не е ясно какви ще са правилата за ръководителите и политическите кабинети.

Фидосова изрази личното си мнение, което се споделяло и от финансовия министър Симеон Дянков, че министри, зам.-министри, ръководители на агенции други държавни структури изобщо не трябва да получават допълнително заплащане. Засега обаче промени в тази посока не са подготвени.