Правителството ще си изкара мандата. Аз като министър приемам всяко предизвикателство, защото ще се преборя с всички тях, каза просветният министър Сергей Игнатов пред Росен Петров в предаването „Нека говорят”.

По повод ниското заплащане в сферата на образованието министърът каза, че той и цялото правителство иска заплатите, не само на учителите, но и на всички хора да бъдат по-високи.

Заради делегираните бюджети, в някои училища заплатите на преподавателите достигат до 2000 лева, посочи Игнатов.

Просветният министър определи като много добра идеята на председателя на СБУ Янка Такева за рейтинг на учителската професия.

В момента, според Игнатов, това се прави чрез националното външно оценяване и зрелостните изпити.

По повод ниските резултати на матурите, Игнатов каза, че е обещал да вдигне трудността на изпита, за да бъде картината по-обективна. Той обаче призна, че нивото на българското образование не е толкова лошо. Успехите на наши ученици в чужбина показва, че имаме даже завидно ниво.

В новия закон се дава възможност на гимназиите да се приемат талантливи деца от по-ранна възраст. Много от децата, приети от 5 клас сега, по нататък не кандидатстват след 7-ми, обясни министърът.

Всяка промяна отначало се приема негативно. След това хората казват: защо това не се е приело по-рано, каза Игнатов.

Той определи като вечен въпросът дали да се изучава вероучение в училищата. Най-правилното, според министъра, е политиците да работят в посока да се активира неделното училище, което и в момента е законодателно регламентирано.

Фундаменталният въпрос е ще практикуваме ли "битово християнство" или тези, които са християни ще бъдат искрени, каза Игнатов.

Изразът „Нека говорят...” Игнатов продължи с думите: ”Нека говорят с уважение към българските учители и преподаватели". 

Целия разговор с просветния министър - вижте тук