Идва ли краят на купуването на гласове? Днес пред депутатите, които подготвят промени в изборния кодекс, беше демонстриран софтуер за машинно гласуване. По този начин избирателите ще дадат вота си още на евроизборите. Но само експериментално, в близо 500 секции.

По тази система гласуват стотици милиони избиратели в целия свят. В държави като САЩ Австралия и Мексико, измислена е за да улесни неграмотните избиратели. Във всяка избирателна секция трябва да бъде разположена такава техника - компютър за идентификация - устройство за генериране на уникален код и компютър за гласуване. Ще се проверява дали избирателите фигурират в списъците.

Машинното гласуване няма да измести секционните комисии, нито ще спести хартията за бюлетини, но гарантира, че няма да има измами с дописани в списъците и допълнително пуснати бюлетини. Както и че вотът на избирателите ще бъде абсолютно таен.

„Всичките данни в системата те са криптирани като при криптирането това се прави от множество механизми, за да може да осигури най-голямото ниво на сигурност”, коментира Анди Тайм от фирмата производител на софтуера.

Процедурата ще улесни избирателите, но членовете на комисията със сигурност ще трябва да преминат обучение. „Избирателя влиза в избирателната секция предоставя на комисията,получава смарт карта, с която отива на терминала за гласуване. Избирателят трябва да постави картата в машината за гласуване и да направи своя избор”, обясни Иво Русев.

Тогава от машината се принтира изборна бюлетина, изглеждаща като билет, а тя се пуска в урната, както и при традиционното гласуване. След като върне смарт картата на комисията, избирателят получава личните си документи. За всеки се генерира уникален код. Така се избягва възможността да се дублира гласуването.

При приключването на изборния ден резултатите от машината за гласуване и тези от хартиените бюлетини се обединяват и засичат в изборната комисия. „Аз лично си представям машината за гласуване още по- проста, и според мен трябва да заложим в експерименталното гласуване различни па профил избиратели в ромска, българска, градска, селска секция”, смята Мая Манолова.

Само компютърната конфигурация за една секция струва най-малко 300 евро. При 12 хиляди секции само у нас, подсигуряването на машинното гласуване би струвало близо 4 милиона евро.

Експериментално гласуване с машина ще се проведе у нас през май догодина на изборите за европарламент, министерският съвет или централната избирателна комисия трябва да решат коя точно фирма ще въведе системата, а следващата седмица в парламента ще бъде внесен и първия проект за изборен кодекс.