Правителството може да се окаже по-стабилно, отколкото предвещава фрагментираната подкрепа за него, като причината са новите независими депутати. Това коментира новият председател на Института за дясна политика (ИДП) Нено Димов по време на представянето на анализ за следизборната политическа обстановка в БТА.

Председателят на ИДП визира двамата избрани с преференция народни представители от ДПС, които бяха изключени от движението. Освен тях, Анна Баракова напусна групата на БДЦ и също подкрепя ГЕРБ.

„Бойко Борисов вече има възможност да разполага със 121 народни представители, дори без подкрепата на Патриотичния фронт”, отбеляза Нено Димов.

Към момента ГЕРБ, РБ, АБВ и независимите имат общо 120 гласа. Освен това, опитът от 42 НС показва, че когато парламентарното мнозинство виси "на косъм", Народното събрание практически не функционира.

Катарзис при ГЕРБ, политически пубертет в РБ

ИДП беше създаден още в средата на годината с цел сближаване на програмите на ГЕРБ и Реформаторския блок в името на стабилно дясноцентристко управление.

На днешната пресконференция Димов посочи, че РБ е единственият партньор на ГЕРБ, който може ефективно да разклати правителството. „Реформаторите са изправени пред две възможности - да бъдат фактор на стабилност или на нестабилност в управлението. Ако изберат втория път и продължат с вътрешната конфронтация, могат да поставят на карта политическото си бъдеще”, коментира още той.

Според него излъчването на общо лидерство и адекватна организационна структура на политическата формация все още са непреодоляно предизвикателство пред Блока

На пресконференцията не бяха спестени добрите думи за мандатоносителя. В периода след изборите публичният образ на ГЕРБ се промени, което зависи и от трансформацията в поведението на лидера му Бойко Борисов, коментира Александър Владимиров от ИДП.

По думите му за няколко седмици от политик, който поляризира обществото, Борисов се е превърнал в обединител, а ГЕРБ вече демонстрира диалогичност и готовност за компромиси.

Владимиров уточни, че е рано е да се дават крайни оценки и срокът на годността на това правителство ще проличи по начина, по който партиите от мнозинството ще гласуват бюджета.

БСП – свиване или направо „късно СДС”

БСП остава най-големият субект вляво, но е в тежка криза на идентичността, коментира политическият анализатор от ИДП Деян Хрисаткиев.

По думите му трудности на партията създава оформянето на различни течения - твърди комунисти и нови леви, които все повече влизат в противоречие, както и напрежението между Русия и Запада.

„В момента БСП се намира в етапа на късното СДС и ако не се поучи от случилото се в десницата след 2002-2003 г., е много вероятно да последва същото развитие”, коментира и Димов.

Според Христакиев, вариантите за развитие на БСП са два - да "замете проблемите под килима" и да чака провал на десницата или да започне вътрешен диалог и да определи дали ще е по-консервативна или ще заеме социал-либералния център.

При всяко положение партията вече загуби възможност да обединява цялото ляво пространство и трябва да избере по-тясна ниша, която е свързана с електоралното й свиване, добави той.