Европейските социалисти дойдоха в София за своя Съвет с очакванията той да премине под знака на приготовленията за предизборната кампания за изборите за Европейски парламент през 2014. И, разбира се, да поздравят своя лидер, Сергей Станишев с връщането на БСП в управлението на България.

Вместо това, обаче, атмосферата на 6-ти етаж в НДК, беше по-скоро тягостна, отколкото радостна.

Петдесетте гайди, свирещи „Излел е Дельо хайдутин” и други народни мотиви при откриването на срещата успяха поне за малко да заглушат гласовете и освиркванията, идващи от приблизително 300-те демонстранти, събрали се пред Народния дворец на културата. На всяка по-продължителна пауза между ораторите обаче ехото от скандиранията се промъкваше през вратите на залата.

Обсадата на НДК

И макар никой да не спомена конкретно на какво се дължи липсата на ентусиазъм, всеки един от участниците – европейски политици от целия ЕС – отиде да хвърли едно колебливо око към демонстрантите. И никой от тях не си ги снима за спомен, освен професионалните фотографи.

Като цяло ситуацията си беше обсадна. За това допринасяха и излишно много гардове от НСО и в частност „анти-Октай-подразделението”, които се бяха позиционирали непосредствено между редиците в средата, директно зад първата редица гости– явно за да реагират преди някой да е имал време да презареди.

Фалшив патос лъхаше и от основните оратори, които откриха Съвета. Лидерът на социалистите в ЕП Ханес Свобода изложи основните параметри на предизборната кампания на ПЕС, като не пропусна да подчертае, че успехът на предстоящите избори през 2014 г. до голяма степен ще зависи от това, лидерът на партията, Сергей Станишев, да е успешен в национален план.

Снимка: Ладислав Цветков - Председателят на ПЕС и БСП Сергей Станишев коментира с председетеля на Европейския парламент Мартин Шулц дневния ред на срещата в София
Снимка: Ладислав Цветков

Самият председател на ПЕС излезе пред съпартийците си с видимо напрегнато изражение и от изказването му не лъхаше оптимизъм. Станишев поднесе своеобразно извиненията си за „горещите температури навън” с довода, че „всеки прави грешки”, което му беше признато и по-късно от председателят на ЕП Мартин Шулц – „направена е грешка, която е поправена”.

Германският социалдемократ беше сред малкото присъстващи, който не си беше позволил да се отдаде на общото настроение и с типичния си гръмко-ораторски стил успя (след изказванията на Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски) да върне вниманието върху основната тема на срещата – а именно, кампанията за 2014 г.

За грешките и тяхното поправяне

Европейските социалисти залагат на изборите за Европейски парламент следващата година, за да издигнат за председателят на Европейската комисия представител на левицата. Тъй като председателят на ЕК се предлага от най-голямата фракция в ЕП, мнозинството в следващия парламентарен мандат е необходимо за прокарване на идеите, които ПЕС ще защитава в предизборната кампания.

С идването в София обаче се оказа, че се европейските социалисти се впускат в надпреварата с „потенциално куц кон”, в лицето на накърнения имидж на лидера си. Което е повече от очевидно за всички.

ПЕС обаче буквално няма време да сваля и издига нов лидер преди изборите за ЕП през май 2014 г.

Председателят на ЕП Мартин Шулц потвърди в директен разговор пред btvnews.bg, че сред двустранните срещи, които е планирал в София, ще разговаря и с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Настоявайки, че разговорът му с Борисов не е в контекста на обществено-политическата ситуация в България, а негова политика да се среща с представителите на институциите и парламентарната опозиция, Мартин Шулц подчерта, че „съвременната демокрация изисква диалог”.

„Диалог” беше и сред акцентите в изказването на Сергей Станишев, който настоя че след допусната грешка „правителството и Народното Събрание са готови на диалог с всички”.

Едновременно с това в кулоарите на Съвета български социалисти бяха по-скоро разединени по въпроса за срещата на Мартин Шулц с Борисов.

По-хардлайнерите я интерпретираха като „шамар за БСП”, докато някои изказаха предположение, че е възможно под думата „диалог” председателят на ЕП да е имал предвид, че ще опита да предложи „германския прагматизъм на широката коалиция”, превръщайки се в посредник на връщането на ГЕРБ в директния политически диалог с БСП.

Възниква и друг въпрос – за коя поправена грешка говореха Станишев и Щулц и има ли и други за поправяне?

Защото издигането на Делян Пеевски за директор на ДАНС не е „най-горещия картоф”, който европейските социалисти се опитват да жонглират с една ръка.

Неколцина чуждестранни представители довериха, че подкрепата дадена на „кабинета Орешарски” от крайно-дясната, откровено фашизоидна в техните очи партия „Атака”, е много по-голям залък за преглъщане.

Това разбира се остава проблем, само ако това правителство овладее ситуацията в страната, си върне доверието на народа и въобще оцелее в този си вид.