Министърът на финансите Владислав Горанов отстъпи от позицията си за замразяване на минималната работна заплата на 340 лв. през 2015 г. Той обаче предлага увеличението да стане на два етапа – с по 20 лв. от 1 януари и от 1 юни, заяви самият той пред БНР в неделя.

За ръст на минималната заплата догодина настояват социалният министър Ивайло Калфин и синдикалните организации, защото „замразяването на параметри в социалния сектор е вредно”.

„Готов съм да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата и ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лв. до 360 лв. от 1 януари и с още 20 лв. от средата на 2015 г., така тя пак ще достигне в следващата година до 380 лв., както се предлага от синдикатите и от служебното правителство, което е разработило 3-годишната бюджетна прогноза в предходния й вариант, но това нарастване ще стане на два етапа”, коментира Горанов.

„Еволюцията” в позицията му дошла след вчерашната извънредна среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество и след като не получил подкрепа за собствената си идея.

Нарастването на възрастта за пенсиониране и източникът на пари за пенсиите на категорийните работници трябва да станат ясни между първото и второто гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване в Народното събрание.

Социалният министър Ивайло Калфин настоява догодина увеличението на пенсионната възраст да е само с 2 месеца, а финансовият - четири. Според източници на bTV, за да няма напрежение в коалицията Борисов е склонен да подкрепи Калфин, а не Горанов.