Втори ден от дебатите по бюджета за догодина и депутатите отново не успяха да приемат първи член от финансовата рамка. Днес за бюджета беше отделено по-малко време от вторник - около два часа и половина. Причината, е че депутатите започнаха работа по него по-късно, защото първата сряда от месеца е отделена на предложения на опозицията и на блиц контрол.

Разискванията по превърналия се в препъни камък за депутатите член първи бяха прекъснати, за да се обсъди въвеждането на 20% такса върху слънчевата и вятърната енергия. И тази точка остана за гласуване за четвъртък.

Предложението, внесено от "Атака", предвижда приходите на производителите на електроенергия от ВЕИ да се облагат със задължителна такса, а за невнасянето й да се начислява лихва. Ако таксата не бъде платена в срок или се посочат неверни данни, които водят до намаляването й, се предвижда имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв, а при повторно нарушение - от 7000 до 15 000 лв.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че до петък ще бъдат внесени и изменения в законите за възобновяемите източници и за енергетиката, за да бъде поправен дисбалансът в енергийната система, допуснат, по думите му, от ГЕРБ.

Диана Йорданова от ГЕРБ разясни разликата между такса и данък, като отбеляза, че таксата има възмезден характер и се плаща срещу получаване на услуга, и то доброволно, когато някой търси тази услуга. Тя предупреди, че се дават основания да бъде оспорено това решение.

Днес дебатите се превърнаха в надпревара между управляващи и опозиция кой ще поиска повече прегласувания по текстовете от бюджета.