„Наказателен вот в България не може да бъде осъществен. Тези, които не гласуват, дават възможност на гетото - купените гласове, да избере. Ако смятате да пуснете празен плик или да направите бюлетината невалидна, по-добре си стойте вкъщи. Негласуването, гласуването за малки партии, писането по бюлетината повишават лошия, неполитически, вот”.

Обяснението за „силата” на гласа на българския избирател направи председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов пред bTV и отправи призив: „Гласувайте. Друг начин да си подобрим здравето на политическата система няма”.

Константинов допълни, че активността няма особено влияние и при преброяването само подадените гласове за партии, минали бариерата от 4%, имат значение. Драскането по бюлетината се смята за недействителен глас и той не се пресмята.

Експертът по преброяване на гласове заяви, че очаква около 4 милиона души да отидат до урните на 12 май, което означава, че за да влезе в парламента, на една партия ще са й необходими 160 000 гласа.

Кодът на ЦИК, по който се изчисляват мандатите и тяхното разпределение, и който комисията отказа да разкрие, доведе до породено съмнение на БСП за манипулация на изборите. В сряда проф. Константинов обаче обори подобни твърдения.

Той обясни, че софтуерът прави две неща – изчислява броя на мандатите, което всеки може да сметне на ръка или чрез калкулатор, и разпределя персонално кандидатурите по райони – „по-деликатната част”.

Формулата за пресмятане на броя мандати е повече от елементарна, според бившия зам.-шеф на ЦИК – процентът, който получава конкретната партия, се дели на общия сбор от процентите на всички преминали бариерата политически формации и се умножава по броя на мандатите – 240. Ако конкретна партия е получила 22,4, например, първо взима цялата си част – 22, а остатъкът зависи от това дали другите имат по-голям или по-малък от него. Т. е. – тази партия няма да има по-малко от 22 мандата, но не повече от 23.

Следващата част от работата на кода на ЦИК е да „разхвърли” мандатите по райони, което подлежи на проверка. Експертът даде гаранция, че софтуерът ще работи и изразените притеснения от страна на социалистите са въпрос на психология.

Проф. Константинов съобщи още, че в понеделник група математици и информатисти ще обявят конкурс за написване на код по методиката на ЦИК за деца и студенти до 21 години. Ще бъде избран най-добрият код и ще бъде предоставен на всички желаещи да смятат с него.

„Грешки” в математиката и техниката

Математикът коментира и други излезли в общественото пространство възможни слабости в провеждането на изборите. Той обясни, че седемте милиона, които са в списъците, надвишават с един милион реалните гласоподаватели. Цифрата отгоре са хората зад граница, с чийто глас може да се спекулира. Секционните комисии в малките населени места знаят кои са гражданите извън страната и имат възможността да съставят нереален протокол, обясни Константинов. Той допълни, че до 2009 година по закон тези имена е трябвало да бъдат „чистени” от списъците, но и това не е имало особен практически смисъл, защото заминалите за Румъния и Гърция, например, не са се отчитали.

Според него проблем може да възникне и с устройствата за копиране на протоколите, които са във формат А3. Поръчаната техника обаче снима във формат А4, което вероятно ще наложи сгъване на листата, обясни Михаил Константинов. Той каза още, че ксероксите могат да бъдат повредени на път за избирателните секции и зададе въпрос какво би се случило, ако токов удар остави без електричество цяла област, например.

Експертът коментира и скандала в „синьо”, който разтрогна „единството” между Иван Костов и Надежда Нейнски. Според появили се в пресата твърдения, лидерът на ДСБ поискал 1 милион лева за кампанията, които обаче Нейнски нямала. По думите на Константинов, ако това е вярно, е пример за купуване на гласове и „взривява” доверието в изборния процес.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС