От ГЕРБ знаят, че вотът на недоверие срещу правителството няма да мине, наясно са, че той ще бетонира кабинета за поне 6 месеца и не знаят какво би станало, ако по някаква случайност съберат 121 гласа против политиката на Пламен Орешарски и министрите му. Това стана ясно от думите на Владислав Горанов от ГЕРБ пред bTV.

„Усещането ни е, че „Атака” ще продължат целенасочено да подкрепят правителството. Няма сделка за бетониране на правителството. Това внушение е странно. Ако на 100-ия ден не заявим категоричната си позиция за нови избори, щяхте да ни питате защо стоим в парламента и не предприемаме активни действия”, заяви Горанов, според когото не е важно дали вотът ще мине.

Скоро предстои решение на Конституционния съд (КС) относно депутатския статут на Делян Пеевски, което вероятно ще повлияе на антиправителствените протести. На въпрос защо от ГЕРБ не изчакат магистратите да се произнесат, Горанов заяви: „Подкрепяме протестите, но не може да броим хората на улицата и да формираме поведението си. Не може да се съобразяваме с дневния ред на КС”.

Димчо Михалевски от БСП призна, че самият той не намира логиката на искания вот, който е заради цялостната политика на правителството. По думите му е необяснимо как може да се иска такова нещо едва на 100-ия ден от встъпването на кабинета в длъжност, без да е минал и дебатът за бюджета. Той заподозря, че на ГЕРБ им било необходимо действие, тъй като доста бездействали.

Владислав Горанов обясни, че за партията му няма проблем да е изолация. „Не искаме да си дружим с останалите политически партии в парламента. Сега стоим в изолация с удоволствие. В нито 1 момент не сме преставали да търсим вот на недоверие. 100-те дни са много хубав повод”, декларира той. По думите му щяло да бъде лицемерно ГЕРБ да иска вот на недоверие само по една политика

На въпрос с кого биха се коалирали ако вотът мине и се стигне до нови избори, Горанов заяви: „Не си правим сметки предварително”.

Михалевски пък обяви, че и в редиците на БСП също се питат как е формиран кабинетът. По думите му новото министерство на инвестиционното проектиране е грешка. То губи поне 1 г. за стартиране на работата си.

Вчера Джейхан Ибрямов, бивш председател на младежкото ДПС и политически съветник в кабинета на Ахмед Доган, бе назначен за зам.-министър на инвестиционното проектиране. В биографията му няма и следа от нещо, което би могло да му бъде полезно при заемането на новия пост. Михалевски се съгласи, че на Ибрямов му липсва експертиза и че няма допирна точка с инвестиционното проектиране. „Ще му дадем известен шанс. Аз нямам власт да го променя”, добави Михалевски.

„Най-големият проблем за обществото е, че му губите времето”, констатира Владислав Горанов от ГЕРБ.