Продължителността на живота на българина се е вдигнала средно с година откакто ГЕРБ управлява страната. Заключението прави премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет в сряда, показва стенограмата на сайта на правителството.

Министър-председателят отправя и призив към здравния министър Десислава Атанасова да популяризира данните от статистиката. Радостта му е споделена и от самата Атанасова, която казва, че и от сектор „Здравеопазване” има с какво да се похвалят:

„Действително статистиката на Евростат е положителна. През 2006-2007-2008 г. са били съвсем различни тенденциите. От 2009 г. насам се увеличава продължителността на живота”.

Темата провокира премиерът в разговор в началото на заседанието за вредите, които могат да нанесат млечните продукти със заместители на здравето на българина. Той и земеделският министър Мирослав Найденов се срещнаха с производители в сряда и обсъдиха приемането на наредба за „добавката палма”. Новите правила ще разделят поточните линии за производство на храни от истинско мляко и от изкуствено. В обяснението защо се стигна до мярката Борисов поиска съдействие от Атанасова:

„Деси, трябва малко повече да го обясните, защото от тези добавки всичко се отделя директно като шлака на сърцето. Обяснете го хубаво. Нямаме против, но на продукта да пише, както на цигарите – „вредно за вашето здраве”, а който иска, да си го купи. Но там да пише кое е чисто – сирене, мляко, да си го има. Който иска да си купи по-евтино, да знае до какво води това. Също да е написано”.

И ако премиерът разчита данните на Евростат от април като оптимистични, обобщението на статистиката поставя жените в България над 65-годишна възраст на първо място по краткост на живота в ЕС – 17 години. В същото време във Франция този показател се равнява на 23,4 години. При мъжете страната е на трето място – 13,6 години, а най-дълги старини изживяват в Швейцария – 19 години.