Всячески се търси начин ГЕРБ да бъде забъркан в провокации по време на протестите. Престъпниците, които правеха контрабанда 20 години, сега искат да ни изкарат нас престъпници. Това каза на брифинг в парламента председателят на партията Бойко Борисов.

По думите му БСП ще се опитат да „забъркат” най-голямата си провокация в сряда сутрин, когато трябва да се гласува отмяната на решението Делян Пеевски да оглави ДАНС. „Знам със сигурност, че утре готвят буквално да се бием”, посочи Борисов и допълни, че за да предпази партията си, депутатите на ГЕРБ няма да влизат в пленарна зала.

„Ще се явим само, ако има заседания за избирателния закон. Така ще се съобразим с хората и ще се явим на всяко заседание, когато се обсъжда Изборният кодекс. Но не искам да участваме с партия Юруш в такива комбинации. Нека трите партии в коалицията да взимат решения”, допълни още експремиерът.

Според него отмяната на решението за избиране на председателя на ДАНС е „опит на председателя Миков да прави парламентарни трикове, на каквито се нагледахме - знаем как протече изборът, клетвите, това е една провокация към нас и към цялото общество”.

Борисов подчерта, че БСП и ДПС „вече стигнаха дъното”. „БСП само ще падат и всячески се стараят да ни дръпнат и нас – дали с провокация, какъв бил Борисов. Борисов откакто се е появил, винаги е бил с най-високия рейтинг години наред, мажоритарно заради високия рейтинг си е печелил всички избори. Аз да не съм жена – да ми гледат миналото”, възмути се партийният лидер.

Възмущението му продължи и по посока на „оскъдните” професионални качества на избрания в края на миналата седмица шеф на ДАНС. „Всъщност Станишев, чиято партия е избивала хора, казва, че е дал всички правомощия на човек, който 4 години е бил 4 пъти на работа, а предишните 4 е свален като зам.-министър, защото той щял да действа нестандартно”, посочи Борисов.

"Страх ги е да кажат кой им е наредил – Доган"

Вотът на недоверие го даде улицата, каза още политикът и потвърди обявеното отпреди ден намерение на ГЕРБ да инициира такъв вот в парламента.

„Когато нямаше и 3000, се сбиха с полицията, с камъни, на другия ден излязох и казах – по асфалта, който съм полагал с толкова любов, няма да дам да се лее кръв. Аз не знам тези хора с какви очи гледат цяла София затворена, море от хора и пак стоят – ама ние ще се поправим. Ясно е, че вместо Пеевски ще сложите Писанчев, Иван Иванов или Петко Петков – няма значение, той ще изпълнява задачите на същите тези хора”, посочи Борисов.

И продължи. „След като Калин Тихолов не е министър, а съветник при Орешарски – пак ще си направят далаверата. За какво да им угаждаме и да стоим тук? Ясно е, че този парламент в този вид не отговаря на обществените нагласи. Проблем са тези, които правят Местан, Станишев и Орешарски смешни пред обществото, защото тях ги е страх да кажат кой им е наредил, защото трябва да кажат – Доган ни каза, а ги е страх да го кажат, забранено им е”, посочи още Бойко Борисов.