С наближаването на Конгреса на БСП, насрочен за 19 и 20 май, единият от претендентите за лидерския пост - Георги Първанов, се отличава с особена политическа активност. След като предаде поста на наследника си на „Дондуков” 2 Росен Плевнелиев, а след това обяви, че ще се бори за председателството на Коалиция за България, президентът в периода 2002-2012 година издаде книга за партийните си амбиции и прозрения, озаглавена „Позиции и идеи”.

По време на представянето й в столицата, Първанов упрекна левицата, че в редиците й няма решителност за промяна и констатира, че партията е изпаднала в „идеен застой”. Проблемът до голяма степен се дължал на факта, че в БСП расте ролята на партийния апарат – „назначен от екипа на председателя, чиято основна цел е да се възпроизведе”.

„Ако ГЕРБ е направила машина за избори, БСП е направила машина за конгреси. Има много делегати, които са избрани служебно. Делегираното членство се превръща в проблем. Освен това има откровени гафове, които могат да създадат проблеми при регистрацията на БСП за изборите и спечелването им”, каза още кандидатът за лидер на социалистите без да конкретизира по темата за „гафовете”.

А точно пътят към спечелването на изборите е основният фокус на книгата, за която Първанов уточни, че се родила в хода на отчетно-изборната кампания на червената партия. „Основните идеи, позиции бяха формирани в диалог с българските социалисти, с медиите. Имам претенцията, амбицията, голяма част от казаното в книгата да е казано за първи път. За съжаление ще отбележа, че не всички идеи бяха подложени на дебат”, допълни още политикът.

По думите на Георги Първанов, ако не се предприемат спешни реформи, БСП все повече ще се превръща в „културно гето”. Една от основните мерки, която щяла да доведе до оздравяването на политическата формация, се състояла в засилването на пряката демокрация в редиците на партията.

„Ако председателят се избира пряко, то неговата роля ще стане прекомерна над сегашните органи на партията. Питам, като се избира президентът пряко, това поставя ли го над парламента. Не! Освен това продължава да се внушава, че БСП не е лидерска партия, че тя е идейна, програмна. Но това не поставя под съмнение необходимостта БСП да има силен лидер”, каза Първанов, явно поставяйки под въпрос силата на досегашното лидерство в лицето на Сергей Станишев.

Според бившия държавен глава в последните пет избора БСП е правила лидерска кампания. Така, например, на пресконференцията след президентските избори лидерът на партията е говорил 80% от времето, а кандидатът за президент - едва 5 минути.