Консултациите за бъдещото управление започват в понеделник. От 13 октомври ГЕРБ преговаря с останалите седем формации в новия парламент. Очаква се преговорите да продължат през цялата седмица.

Бойко Борисов вече обяви, че иска коалиционно правителство, в което партньорите да участват и със свои министри.

Първият кръг консултации е с БСП. Разговорите започват в 10:00 часа в зала „Запад” на Народното събрание. От ГЕРБ преговорите ще водят три дами - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. От БСП пък за разговори мандат получиха трима господа, известни с доста крайните си леви възгледи - Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

Следващите преговори ще са последователно с ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, „България без цензура”, „Атака” и АБВ.

В сряда, 15 октомври, президентът Росен Плевнелиев събира на консултации по двама представители на всичките осем парламентарни партии. Очаква се на срещата да бъде обсъдена датата за свикване на първото заседание на 43-тото Народно събрание. Тя със сигурност ще е след края на преговорите, инициирани от ГЕРБ, които приключват в неделя.

Ще доведат ли до резултат консултациите между партиите тази седмица?