ГЕРБ внесе предложение за замразяване на депутатските заплати. Това съобщи по време на брифинг в парламента Димитър Главчев, изразявайки опасение, че „кабинетът може да ни обвини в популизъм”.

„Като направим и съпоставка с 354-те лв.,с които се увеличава заплатата, с 4,5 лв., с които ще се увеличат пенсиите и то от юли, минималната заплата, която е 340 лв. всеки сам може да си направи изводите и, ако някой смята, че това е популизъм, да го приема, като такъв. Ние не смятаме, че е популизъм и чувстваме неудобство от повишение на заплатите, при положение, че ефективността на парламента се вижда на какво ниво е”, каза още депутатът от ГЕРБ.

От БСП и „Атака” се чуха одобрителни коментари по повод предложението. Мая Манолова подчерта, че „ако питате за личното ми мнение, да – ще замразим депутатските заплати”. Трябвало обаче да се прецени по какъв начин това се отразява и на заплатите в други сектори.

„Трябва да се прегледа кого би засегнало. И на министрите трябва да бъдат замразени. Трябва да се прецени за другите групи. Безспорно доходите на българските граждани се повишават – това е факт по време на управление на правителството на Пламен Орешарски”, допълни зам.-председателят на НС.

От „Атака” също биха подкрепили предложението на ГЕРБ за замразяване на депутатските заплати от 1 февруари до 31 юли, каза пред журналисти Деница Гаджева. Тя припомни, че националистите били и „за” премахване на субсидията за партиите.