България не може да си позволи да провежда скъпоструващи фундаментални научни изследвания. Това стана ясно от националните приоритети на партията, които бяха представи на консултативната среща при президента Росен Плевнелиев.

Страната ни може да си позволи само да насърчава включването на български учени в международни изследвания.

Същевременно от ГЕРБ искат България да засили международното сътрудничество във високотехнологични стоки и услуги. Едва половин милион българи работят в сектори с голяма добавена стойност, докато от ГЕРБ се надяват те да станат поне 1 милион.

Целите ще бъдат постигнати само чрез изпреварващ растеж, базиран на експортно-ориентирани сектори и развитие на иновационния потенциал на България, се казва в програмата на партията.

Що се отнася до образованието, то трябва да бъде ориентирано към реалните нужди на икономиката, като за целта трябва да се засили ангажиментът на бизнеса. В момента едва 20% от българските студенти се обучават в технически и инженерни специалности. Този брой е изключително нисък, ако се има предвид, че иновационното търсене на труд е насочено именно към тях.

От партията смятат, че структурата на държавна поръчка към университетите трябва да бъде променена, така че да отговори на нуждите на бизнеса.

Университетите и институтите трябва да бъдат насочени към приложни изследвания или към такива, които адаптират външни открития за употреба в страната, което и ще засили връзката между науката и пазара. Засилване на научния капацитет означава и по-високи доходи за учените – нещо, което може да стане само след реформа в сектора.

В представените приоритети става ясно още, че основните цели на ГЕРБ са насърчаването на икономическия растеж, повишаването на заетостта и повишаването на доходите.