Ръководството на ГЕРБ реши, че депутатите от партията ще участват в работата, но не и в ръководенето на постоянните комисии в Народното събрание. Това съобщиха от политическата формация с аргумента, че целта им е само да контролират законодателната дейност в комисиите и да следят за спазването на парламентарните правила.

„ГЕРБ няма да номинира и свой представител за поста зам.-председател на Народното събрание. Това решение е продиктувано от желанието на партията и избирателите й да не се легитимира ръководството на 42-вия парламент, както и политическата конфигурация, доминираща в него”, се казва още в съобщение от пресцентъра на ГЕРБ.

Преди дни на брифинг бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че ГЕРБ ще излъчи свои представители в парламентарните комисии и ще започнат да изпълняват ролята си на коректив в решенията на управляващите депутати. Тогава Цачева подчерта, че ГЕРБ запазва лидерската си позиция у нас – на фона на новопоявилите се Реформатоски блок и БАСТА.