Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати отворено писмо до лидера на БСП Сергей Станишев, в което го призовава за прозрачен и националноотговорен дебат по време на предизборната кампания за европейски избори.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е приела решение, че партията категорично няма да влиза под каквато и да е форма в коалиции с политически формации от център-левия политически спектър.

Повод за писмото на Борисов до Станишев са спекулациите за договорки и сценарии за разцепление на БСП, в които се замесват името на ГЕРБ и Борисов.

"В това число попадат и всички партии и движения от "Коалиция за България", включително и БСП и АБВ. Подобни твърдения са умишлени и безпочвени опити за манипулация. Като председател на ГЕРБ ще бъда гарант за спазването на решението на Изпълнителната комисия на партията", пише още в писмото си Борисов.

Той призова Сергей Станишев за прозрачен и национално отговорен дебат по време на предизборната кампания за европейските избори. "Като политически лидери на основните партии в Европа наш дълг е да гарантираме ползотворни разговори за бъдещето както на България, така и на Европа. ГЕРБ ще води европейска и позитивна кампания в името на европейското бъдеще на българските граждани и страната ни", заявява Борисов.

Според председателя на ГЕРБ в предстоящата предизборна кампания няма място за дребнотемие, политически интриги, компромати и манипулации.