БЕХ да предприеме действия за незабавно замразяване на всички плащания по "Южен поток" и да бъде публично оповестен договорът, ако има подписан такъв, с руската страна за строителството на проекта, поискаха от ГЕРБ. Те ще настояват и за изслушване в Народното събрание на премиера Пламен Орешарски и на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Правителството трябва да каже и има ли предвидени неустойки в евентуалния договор, плащат ли се вече суми по него. Подобни бяха исканията и на Реформаторския блок, обявени по-рано в понеделник.

Според Цветан Цветанов създалата се ситуация е заплаха за националната сигурност. Има ли информация, предоставена от ДАНС на правителството, за заплахите по проекта, направен по този начин, попита той.

Бившият вътрешен министър смята, че става въпрос по-скоро за спекулации за натиск от страна на САЩ върху българското правителство. „Не срещата на Пламен Орешарски с американските сенатори е станала причина той вчера да обяви, че спира засега всички дейности по "Южен поток". Цветанов е убеден, че решението е следствие от срещите на премиера в Брюксел.

„Пламен Орешарски нямаше ход след това, което се заявяваше от ЕК, освен да обяви, че спира проекта”, коментира Цветан Цветанов и продължи: „Изходът ще бъде с тежки последствия за България, трябва да се носи отговорност кой ще плаща тези пари”. Той припомни за писмата от ЕК до кабинета да не подписва договора, който нарушава европейското законодателство: „Решението на премиера вчера можеше да бъде избегнато, ако се бяхме вслушали в препоръките на ЕК още през 2013 г.”.

Според депутата Александър Ненков полезният ход за България оттук нататък е незабавна оставка и кабинет, който да работи прозрачно и да се ползва с доверието на ЕС, САЩ и Русия.