ГЕРБ внася искане за освобождаване на заместник-председателя на парламента Мая Манолова. Това заяви на брифинг в парламента заместник-председателят на партията Димитър Главчев.

„Искаме да внесем искане за освобождаване на Мая Манолова за системно нарушаване на правилника, създаване на обстановка, нехарактерна за работата на такъв орган на държавата. Всеки ден се нарушават процедура след процедура. Днес Народното събрание достигна своите низини след това, което се случи. Не беше отнета думата на народен представител, който влиза в личното пространство на друг народен представител по недопустим начин”, посочи Главчев.

Повод за острата реакция стана спор между Павел Шопов от „Атака” и Нели Петрова от ГЕРБ по време на обсъждането на бюджета на МВР. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира, че предвидените приходи, помощи и дарения за МВР са 174 млн. лв., като там са включени и пари с друго предназначение – например постъпленията от глоби по пътищата, които до този момент са отивали в специализиран фонд за подобряване на пътната безопасност. Ексвътрешният министър призова този фонд да бъде запазен.

Павел Шопов обаче се противопостави на идеята. Той обиди депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чието дете е загинало при катастрофа, че е избрана заради личната си трагедия. "Г-н Шопов, вие били ли сте на детско погребение", попита го тя.

Мая Манолова обаче й взе думата с мотива, че не говори по темата. „Атмосферата Народното събрание да не може да работи се задава от ръководството, на г-жа Манолова, която системно не дава думата за изказване на представители на нашата парламентарна група. Тя си позволява изказвания и обяснения, които са абсолютно ненужни. Председателят на НС е пръв сред равни, какво остава за заместник-председателите”, коментира по-късно Димитър Главчев от ГЕРБ.

"Не мисля, че ГЕРБ имат основания. Бях прекалено толерантна много дълго време. Сега приемаме бюджета на държавата за следващата година и това трябва да стане в нормални срокове. Безпрецедентно е вече трети ден вместо да приемаме текстове от новия бюджет, да се занимаваме с процедури, с повтаряне на едно и също по десет пъти. Това не може да продължава така”, заяви на свой ред Мая Манолова.

 Дебатите по исканото предсрочно освобождаване на зам.-председателя на парламента ще се проведат утре.