ГЕРБ поиска временна комисия и оставки заради оградата на границата. В тази връзка от партията предлагат на министъра на отбраната да не избързва с обявяването на наказания на изпълнители на проекта – генерали, офицери и цивилни служители, а да се изчака резултатите от работата на Временната комисия.

„Призоваваме, министър-председателят да поиска оставката на своя заместник и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, както и на министъра на отбраната Ангел Найденов за управленската им немощ и недопустимо им поведение по изпълнение на проект, свързан пряко с едно от най-сериозните предизвикателства пред националната сигурност на България през последните години”, се посочва в декларацията на ГЕРБ.

От партията искат незабавно да бъде освободен от длъжност заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, който умишлено се е опитал да прикрие явни нарушения и злоупотреби. Освен това е заблудил за действителното състояние по изпълнението на проекта не само министъра на отбраната, но и чрез него държавното ръководство, както и народното представителство, твърдят от ГЕРБ.

Фирмите доставчици на необходимите материали за проекта бяха избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс. Според Инспектората на Министерския съвет при проучването не е извършена проверка на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Освен това проведените проучвания са "направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта“.

Сред избраните фирми се откроява тази на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев, която бе избрана да достави режеща тел за над 3.3 млн. лв.
Все още не е ясно кога оградата ще бъде построена Първоначално това трябваше да стане до края на февруари.