Близо 50 млн. лв. ще отидат при около 10 лицензирани вносители на автомобили за издаване на сертификат за използване на данъчна екопреференция, обяви в декларация от името на ГЕРБ Цветомир Михов.

От партията настояха за нормативни промени в закона за местните данъци и такси, с които това недоразумение, според опозицията, прието само месец преди Нова година, да бъде поправено.

Хиляди българи ще имат допълнителен разход за документа за евростандарта на колите си, който им позволява отстъпка в данъка. Намаление от 50% на данъка за автомобили се полага на колите с екостандарт ЕВРО 3 и 4 , а за ЕВРО 5 и 6 отстъпката е 60%. Ако обаче нито в КАТ, нито в общината, нито в талона си не намирате данни за стандарта на вашата кола, се нуждаете от удостоверение. Цената му се определя от вносителя и така за различните марки тя варира от 12 до 80 лева.

Кампанията тече от 1 март т.г. отбеляза Михов, и на практика около 1 милион автомобили попадат в графата на правоимащите да ползват отстъпката в данъка. Ако приемем, че сертификатът струва средно 50 лв. и си направим груба сметка, става дума за около 50 млн. лв., които гражданите трябва да платят на вносителите, за да им бъде издадено удостоверението, и след това да го представят в общинската данъчна служба, разясни Цветомир Михов.

Той попита вицепремиера Даниела Бобева това ли е начинът да се борят проблемите на икономиката и да се търси ръст - като вземем 50 млн. лв. от собствениците на автомобили с право на преференция и ги дадем на около 10 лицензирани фирми-вносители. Още повече че в по-малките общини няма представители на лицензираните вносители и това изисква още допълнителни разходи.

ГЕРБ призова мнозинството в парламента да сформира работна група, която да поправи "това недоразумение" с някакъв нормативен акт или промяна в правилниците.