Партия ГЕРБ не се управлява от лидерите Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а от хора, които се показват като техни близки и искат да докажат, че дори и без двамата ръководители партията може да бъде управлявана. Това заяви в кулоарите на парламента Георги Марков, който напусна групата на ГЕРБ и стана първият независим депутат в 42-то Народно събрание.

„Не съм казал, че няма да се върна. Единственото, което може да ме накара да се върна там, са Цветанов и Борисов, нямам никакви претенции към тези хора”, сподели Марков, но подчерта, че трябва „да се сложи някакъв ред и да се знае кой управлява тази партия”.

Депутатът беше категоричен, че оттук нататък ще гласува по съвест. „Не искам да влизам в някаква партия, за да се чувствам предател. Не мога да бъда ляв, убежденията ми са десни", допълни Георги Марков.

Той обясни, че е разговарял по телефона с Цветан Цветанов в деня, в който е подал заявлението си за напускане на групата. „Цветанов се опита да ме разубеди. Казах, че съм направил тази крачка и крачка назад няма да направя в този момент, да ме остави да видя дали аз съм прав, времето ще покаже”, обясни Марков.

Ден по-рано в ефира на bTV зам.-председателят на ГЕРБ нарече депутата-отцепник „грешка”, която се получила при реденето на листата за Велико Търново.

Георги Марков разказа още, че след връщането му от Букурещ с Цецка Цачева са си разменили няколко реплики защо е отишъл да се срещне с българите в Румъния. „Тя ми каза, че само едни интриги съм завъртял с това ходене в Румъния”, посочи той.

По думите му, „има мрънкания сред колегите за дисциплината в ГЕРБ, но никой не смее да изрази мнение”.

Георги Марков обясни, че миналата седмица не е ходил на работа, защото е бил в избирателния си район. Прибрал се, за да пита какво да прави, дали да си подава оставката. „Не съм направил нищо лошо, освен че съм се срещнал с Пламен Орешарски и от тази среща успяхме на Академията в Свищов да се върне този милион, с който беше ощетен бюджетът”, обясни депутатът.

По думите му местната организация в Свищов била зад него плътно. „Моята субсидия ще остане в ГЕРБ”, увери Георги Марков. Той предложи средствата да бъдат дадени за домове за сираци, ако
ГЕРБ не искат да ги ползват.