24.1% от българите биха подкрепили ГЕРБ при парламентарни избори днес, докато за БСП биха гласували 11.9%. Това показват резултатите от представително проучване на „Галъп”.

„Партията” на негласуващите продължава да има най-много поддръжници – над 40 на сто от запитаните.

Снимка: btvnovinite.bg

С уговорката, че 4-процентовата бариера за влизане в НС се образува на база хората, пуснали бюлетина, „Галъп” посочват, че ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ и Патриотичния фронт със сигурност биха влезли отново в парламента. „Атака” и АБВ, които към момента са подкрепяни от по 2-3% от анкетираните, също имат шанс.

Ще има ли роене?

Засега в Реформаторския блок няма съществено разколебаване на подкрепата, но с утвърждаване на новия проект на Радан Кънев вероятно ще настъпи отцепване на част от електората, посочват социолозите.

„Засега, при задаване на открит въпрос за кого биха гласували, сред симпатизантите на блока решително преобладават спонтанните отговори „Реформаторски блок“, макар да не липсват отговори и за съставните партии. Тепърва обаче ще трябва да се наблюдава борбата за този вот”, посочват авторите на изследването.

В Патриотичния фронт пък силите на НФСБ и на ВМРО изглеждат по-скоро изравнени от местните избори насам. Двете формации пазят идентичността си, макар че и тук немалка част от симпатизантите се проявяват като привърженици на патриотите като цяло, пишат от „Галъп”.  

Като първия мандат

Около и под 30% остават положителните оценки за кабинета и за президента, а НС е одобряван от около 20% от запитаните.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Галъп” отбелязват, че победите на ГЕРБ на местните избори са довели до „скок” в доверието към правителството, но той вече е преодолян. Така в крайна сметка рейтингът на кабинета и НС е на нивата от напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов.

След кметския вот около 20% от българите гледат с оптимизъм към бъдещето на страната, докато песимистите са 60%.